Státní rozpočet  |  19.10.2009 16:29:52

Stavební spoření je pro státní rozpočet ziskové, říká Jiří Šedivý

Ekonomická krize a s ní spojený připravovaný rozpočtový úsporný balíček ministra Janoty naznačují možnost změn podmínek pro stavební spoření jako finančního produktu se státní podporou. Případné omezení podpory a změny podmínek byly hlavním tématem našeho středečního online chatu.

Otázkou zůstává konkrétní podoba případných úprav i termín jejich případného zavedení, také pak jejich působnost – do jaké míry by se úpravy dotýkaly i již uzavřených smluv: „Jak už tomu tak bývá, existuje více právních názorů. Právní výklady, které má k dispozici Asociace českých stavebních spořitelen, hovoří o tom, že zásahy do uzavřených smluvních vztahů na úrovni výše státní podpory jsou nepřípustné. Závazný právní výklad této problematiky však nepřísluší ani asociaci, ani stavebním spořitelnám, ba ani ministerstvu financí, nýbrž moci soudní,“ zdůraznil tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Také uvedl, že výdaje státního rozpočtu na podporu stavebního spoření sebou (spolu s úvěry spořitelen) přinášejí daňový výnos ze stavebních aktivit souvisejících se stavebním spořením, a tento daňový výnos tyto rozpočtové výdaje dvojnásobně převyšuje. Některé dotazy dokonce zdůrazňovaly, že vzhledem ke inflaci státní podpora stavebního spoření reálně významně klesla. „Kdyby měla zůstat zachována reálná hodnota státní podpory z roku 1993, musela by se z tehdejších 4500 ke konci roku 2008 zvýšit na 9370 . Abych však zůstal argumentačně konzistentní, nemyslím si, že je důvod k inflačnímu navyšování. Podpora slouží k tomu, aby napomohla motivovat dostatečné množství klientů k dlouhodobým úsporám. Tuto funkci i bez inflační valorizace současná státní podpora plní, byť se zásoby volných zdrojů pro poskytování výhodných úvěrů stavebním spořitelnám stále více tenčí,“ řekl Jiří Šedivý.

Další dotazy směřovaly na účel využití stavebního spoření – a zatímco peníze, které si v rámci stavebního spoření shromáždíte vy, včetně státní podpory, můžete ve výsledků využít k jakémukoli účelu, úvěr od stavební spořitelny je účelově vázán. „Vklady ve stavebních spořitelnách jsou na základě zákona o bankách pojištěny u Fondu pojištění vkladů. Zvýšenou záruku střadatelům navíc z titulu státní dotace poskytuje také kontrolní činnost ze strany ministerstva financí a zákonná omezení oblastí, kam je možno investovat svěřené vklady,“ dodává Jiří Šedivý.


VŠECHNY ODPOVĚDI Z ONLINE CHATU SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE:
Online chat na téma Stavební spoření







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688