TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  12.10.2009 01:30:10

ČSÚ v pondělí zveřejní oficiální údaje o srpnové průmyslové produkci

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Český statistický úřad (ČSÚ) v pondělí zveřejní oficiální údaj o srpnové průmyslové produkci v ČR. Podle předběžného odhadu meziročně poklesla o 8,1 procenta, což byl výrazně lepší výsledek, než očekával trh (-12,5 %); v červenci průmysl propadl dokonce o 18,2 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti (v běžných cenách) byly podle odhadu meziročně nižší o 12,5 %, tržby z přímého vývozu se snížily o osm procent. Hodnota nových zakázek byla meziročně nižší o 13,8 %, z toho zakázek ze zahraničí o 10,5 %.

V podnicích s 50 a více zaměstnanci se evidenční počet zaměstnanců meziročně snížil o 14 %, průměrná mzda v těchto podnicích pak vzrostla o 5,5 %.

„Domácí průmysl se stabilizuje spíše pozvolně a prudké oživení je málo pravděpodobné. Navíc podzim přinese domácímu automobilovému průmyslu negativní impulz v důsledku ukončení šrotovného v Německu,“ upozornil Petr Sklenář, hlavní ekonom společnosti Atlantik FT. „Zlepšení situace indikuje také index nákupních manažerů (PMI), který dosáhl nejnižší hodnoty v lednu a od té doby se zvolna zlepšuje. V září stoupl na 49,5 bodu ze srpnových 47,1 bodu,“ připomněl David Marek, hlavní analytik společnosti Patria Finance. Nejen podle jeho názoru ovšem cesta vzhůru nebude bez překážek. „Impuls poskytnutý šrotovným vyprchává a poptávka v eurozóně zůstává nadále velmi slabá, jak dokazují například poslední data o maloobchodních tržbách z Německa. A situace není lepší ani ve střední Evropě,“ doplnil Marek.

„Meziroční změny průmyslové produkce, tržeb, zakázek a mezd významně ovlivnila nízká srovnávací základna. Srovnání s předchozím rokem ovlivnil i fakt, že v některých podnicích byly dovolené čerpány v červenci, zatímco loni v srpnu,“ uvedl ČSÚ. Na výsledky nepůsobily kalendářní vlivy, protože srpen měl stejný počet pracovních dnů letos i loni.

Předběžné výsledky byly zpracovány na základě údajů z pravidelného měsíčního šetření pořízených a zpracovaných k 24. 9. 2009. V tomto termínu předložilo výkaz 71 % podniků, které mají zpravodajskou povinnost. Jejich podíl na celkových tržbách činil 72 %. Údaje podniků, jež k uvedenému datu zpravodajskou povinnost nesplnily, byly odhadnuty s využitím matematicko-statistických metod.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688