Finanční krize  |  06.10.2009 10:29:05

Podle HSBC indexu potáhnou globální ekonomické ozdravení rozvojové trhy

HSBC index rozvojových trhů
 
Klíčové body

  • Objem výroby byl na rozvojových trzích za rok nejvyšší.
  • Zaměstnanost se poprvé za rok zvýšila.
  • HSBC EMI se prudce zvedl z 50,7 bodu v druhém čtvrtletí na 55,3 ve třetím čtvrtletí.

„Rozvojové trhy jsou nadále motorem globálního hospodářství.“
Michael Geoghegan, HSBC Group CEO 


Shrnutí

HSBC, světová jednička mezi bankami na rozvojových trzích, dnes zveřejnila největší šetření ekonomických dat z rozvojových trhů – HSBC index rozvojových trhů (EMI) –, z něhož plyne, že tahounem globálního ekonomického zotavení budou nejspíš právě rozvojové trhy.

Do EMI od HSBC se promítly údaje od více než 5000 nákupních manažerů z firem ve více než 13 zemích. Je významným ukazatelem prosperity a ekonomické kondice rozvojových a rychle rostoucích trhů po celém světě. Podle tohoto nového indexu zaznamenala výroba na rozvojových trzích ve třetím čtvrtletí robustní vzestup a předběžné ukazatele naznačují další zlepšení ve čtvrtém čtvrtletí.

Stephen Green, předseda představenstva skupiny HSBC Holdings plc, k tomu uvedl: „Vzhledem k tomu, že se světové ekonomické těžiště přesunuje ze západu na východ, bude ekonomická síla rozvojových trhů hrát čím dál důležitější roli ve vývoji finančních trhů a mezinárodních vztahů. HSBC index rozvojových trhů skýtá unikátní přehled o kondici rozvojových trhů.“

Banka HSBC, která poskytuje služby více než 100 milionům zákazníků v 86 zemích a teritoriích, byla založena v Hongkongu a Šanghaji roku 1865. Je největší mezinárodní bankou působící na rozvojových trzích celého světa. Je jedničkou mezi mezinárodními bankami v Číně, největší mezinárodní bankou v Asii a na Středním východě a v Latinské Americe má víc než 4000 poboček.

Michael Geoghegan, CEO skupiny HSBC Holdings plc, k tomu dodává: „Pro HSBC je naprosto logické, že přišla s tímto významným ekonomickým ukazatelem. Na cestách Asií, Latinskou Amerikou a Středním východem jsem si tento měsíc povšiml, že tyto ekonomiky mají dnes v porovnání s churavějícími západními ekonomikami skutečnou dynamiku a rozvojový potenciál. Vůbec první HSBC index rozvojových trhů svědčí o tom, že rozvojové trhy jsou nadále motorem globálního hospodářství.“

EMI od HSBC se v druhém čtvrtletí prudce zvedl z 50,7 bodu na 55,3 ve třetím čtvrtletí, což je vůbec největší čtvrtletní nárůst v objemu výroby a služeb od druhého čtvrtletí loňského roku. Index se rychle odrazil z historického minima 43,8 bodů v posledním čtvrtletí loňského roku a 44,3 bodů v prvním čtvrtletí. Hodnoty pod 50 svědčí o snížení objemu výroby v daném čtvrtletí, zatímco hodnoty nad 50 svědčí o rozvoji.

Stephen King, hlavní ekonom HSBC, prohlásil: „Ačkoli USA zůstávají pro většinu rozvojových států nejdůležitějším obchodním partnerem, jejich relativní význam klesá. Dnes očekáváme, že rozvojové země čeká v příštím roce šestiprocentní růst, zatímco v rozvinutém světě poroste pouze o 1,8 procenta.“

EMI od HSBC se počítá s pomocí tradičních a vysoce důvěryhodných údajů PMI, s nimiž přichází globální společnost Markit specializovaná na finanční informační služby. HSBC nedávno oznámila, že s firmou Markit vstoupila do partnerství a že bude sponzorovat a zveřejňovat řadu PMI rozvojových trhů. 
 

HSBC index rozvojových trhů (EMI) je vážený kompozitní ukazatel odvozený z národních indexů nákupních manažerů (PMI) na rozvojových trzích České republiky, Izraele, Mexika, Polska, Singapuru, JAR, Jižní Koreje, Tchaj-wanu, Turecka a čím dál důležitějších BRIC ekonomik Brazílie, Ruska, Indie a Číny.
Tato šetření zjišťují kolektivní ekonomický stav ve více než 5000 společnostech zapojených do tohoto průzkumu.
Průzkumy, z nichž vznikají indexy nákupních manažerů (PMI) a na kterých je založeno EMI, jsou dnes nejsledovanější ekonomická šetření na světě. Mají výtečnou pověst, co se předvídání oficiálních údajů týče.
Údaje z průzkumu se sbírají stejnými metodami ve všech zemích, přičemž panel je rozvrstven zeměpisně a podle skupin Standardní klasifikace průmyslu (SKP) na základě příspěvku k HDP.
Výsledky průzkumu odrážejí případné změny v současném měsíci v porovnání s předchozím
na základě dat  shromážděných v polovině měsíce. U každého ukazatele se vytvoří „difúzní“ index, který odráží procento kladných odpovědí plus polovinu odpovědí „stejné“. Difúzní indexy mají vlastnosti předních ukazatelů a jsou výhodným souhrnným prostředkem, který ukazuje převažující směr změny. Index, který dosáhne hodnoty nad 50, vyjadřuje u této proměnné celkový růst, index pod 50 ukazuje na celkový pokles.
Veškeré údaje jsou upravené podle ročního období. Národní údaje pro výrobu a služby jsou potom společně zváženy podle relativního příspěvku k národnímu či regionálnímu HDP a tvoří se z nich ukazatele na úrovni celostátního hospodářství či na agregované úrovni rozvojového trhu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688