X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  02.10.2009 09:23:01

Daily: Medvědi se vracejí do hry. Světové idnexy včera pod silným tlakem

Další bolestivý den za sebou mají po včerejšku světové akcie, které se znovu ponořily hluboko do červených čísel. Také včera byl výprodej tažen několika negativnímu fundamenty, které přicházely jak z Evropy, tak ze Spojených států. Již v dopoledních hodinách obchodníky negativně naladila čísla z Británie. Ta nabídla výsledky PMI pro výrobní sektor, který v září nedokázal naplnit většinové odhady trhu. Zatímco analytici počítali s jeho růstem z 49,7b. až na 50,2b., konečný výsledek dosahoval pouhých 49,5b. Výrobní sektor v Británii tak pokračuje v kontrakci a navazuje na podobně slabá čísla, která v minulém týdnu přicházela z dalších evropských zemí.

Ještě horší dojem však včera zanechala data z USA. Ta již v úterý i ve středu dokázala překvapit negativně a stejně tomu bylo také v případě včerejší seance. Počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti totiž rostly v minulém týdnu na 551 tis., což bylo vysoko nad většinově odhadovaným výsledkem, který se pohyboval kolem 532 tis.  Pod prodejní tlak se akciové indexy dostaly ale především po zveřejnění amerického ISM pro výrobní sektor. Ten včera nedokázal naplnit očekávání, a zatímco trh počítal s jeho růstem ze srpnových 52,9b. na 23,9b., ISM nakonec zaznamenal mírný propad na 52,6b. Celonárodní index výrobní aktivity v USA tak nedokázal naplnit většinové odhady, stejně jako ve středu zveřejněný chicagský PMI, který se nečekaně propadnul až pod hranici 50b.

Ani pohled na jednotlivé sub-indexy přitom nebyl nijak lichotivý. Index produkce totiž v září klesal o skokových 6,2b. na 55,7b., což je výsledek výpadku efektu šrotovací prémie, která americký výrobní sektor v letních měsících výrazně podpírala. Sub-index aktuálních objednávek pak klesal o 4,1b. na 60,8b. Po silném růstu a odrazení se ode dna, tak americkému výrobnímu sektoru do dalších měsíců zřejmě začne docházet dech, když již nebude tak výrazně podpírán vládními výdaji, jako tomu bylo ještě v minulých měsících. To se může do dalších měsíců začít projevovat také na ostatních fundamentech a následně i na vývoji na světových akciových trzích, které již v tomto týdnu začaly působit, díky slabším datům z USA i Evropy, poměrně nervózně.

Z dalších dat včerejší americká seance přinesla ještě výsledky osobních příjmů a výdajů, které rostly v srpnu o 0,2%, resp. o 1,3%, což bylo o desetinu nad většinovým konsenzem. Osobní výdaje si jen v srpnu připsaly nejvyšší nárůst od roku 2001, i to je však téměř výhradně důsledek šrotovného, a proto lze očekávat, že již zářijová čísla tento silný nárůst z velké části vymažou.

Mezi posledními včera byly zveřejněny ještě výsledky z trhu s bydlením. Ty sice dokázaly příjemně překvapit, jejich dopad na celkový sentiment však byl téměř nulový. Srpnové počty rozjednaných smluv ke koupi domů zaznamenaly již sedmý nárůst v řadě, tentokrát o silných 6,4%, což bylo vysoko nad většinovým konsenzem, který počítal s růstem o 0,9%. Nárůst zájmu o koupi domů tak zatím neuvadá, je však otázkou jak se bude vyvíjet v budoucnu, kdy Fed přestane podpírat nákupy hypotečních úvěrů trh s bydlením a úrokové sazby z hypoték.

Negativní data z amerického trhu práce a výrobního sektoru dolehla na akciové trhy velmi těžce. Jen v Evropě tak hlavní indexy ztrácely kolem dvou procent, když celoevropský EUROSTOXX50 odepsal během čtvrteční seance 2,16%. O nic lépe si však nepočínaly ani akcie v USA, kde se index S&P500 propadnul dokonce o 2,58%. Velmi úspěšný den měly naopak dluhopisy, jejichž cena prudce rostla. Jen v případě desetiletých amerických T-Notes se včera snižoval výnos o vysokých 12,6bsp. na 3,181%, zatímco výnos z dvouletých T-Notes klesnul o 7,9bsp. na 0,869%.

Více z dnešního Daily naleznete na našich stránkách ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688