TNBiz (TN.cz)
Dluhopisy  |  30.09.2009 00:30:04

E15: Propad faktoringového trhu se začal zmírňovat

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Faktoři v letošním roce doplácejí na nedostatek zakázek podnikatelů, na krachy firem a na podvody. Uvádí to středeční vydání deníku E15.

Faktoring, tedy odkup faktur podnikatelů za jejich odběrateli, je jedním z odvětví nejhůře postiženým krizí. Trh v pololetí propadl mezoričně skoro o čtyřicet procent a dva velcí hráči museli odejít z trhu.

Šéfové faktoringových firem se nyní shodují, že nejhorší už je za nimi, propad sice neskončí, nebude ale tak dramatický: v posledních dvou čtvrtletích letošního roku se podle odhadu zastaví na dvaceti procentech. Podle šéfa Factoringu České spořitelny Lubomíra Civína mají nyní faktoringové firmy více klientů, ale objem zakázek podnikatelů je nižší, takže tržby nahoru nejdou. „Trh je nyní tažen zakázkami z oblasti obnovitelných zdrojů, hlavně solárních projektů, dále infrastrukturními projekty, mírně roste také potravinářství. Konec roku by mohl být lepší, hlavně kvůli tomu, že porostou dodávky do obchodních řetězců pro předvánoční nákupy,“ uvedl Civín. Naopak nejhorší situace je podle něj stále ve stavebnictví, stavebním materiálu a autodopravě.

„Oživení poptávky v západní Evropě se už na českém podnikatelském trhu začíná projevovat,“ dodal šéf ČSOB Factoring Tomáš Morávek. Nejhorší propad faktoringové firmy zažily na přelomu roku. Český průmysl se totiž kvůli krizi prakticky zastavil a nebylo co financovat. Trh opustily DS Factoring a UniCredit Factoring ten si mateřská banka stáhla dovnitř. Činnost dočasně pozastavil také NLB Factoring.

Některé firmy měly velké ztráty například jednička na trhu Factoring ČS měl v pololetí prodělek 77 milionů korun. Podle Civína byl způsoben hlavně navyšováním rezerv na nesplácení. To se týkalo hlavně podnikatelů obchodujících s pohonnými hmotami, kde se vyskytla i řada podvodů. Dvojka ČSOB Factoring podle Morávka v pololetí skončila v zisku, ten byl ale nižší než loni.

Faktoringové firmy mimo bankovní skupiny měly podle šéfa Bibby Financial Services Jana Kudery potíže se získáváním úvěrů od bank. „Skoro rok nebylo možné u banky získat navýšení refinancování. Až v uplynulých týdnech některé banky otevřely nové úvěrové linky,“ uvedl. Faktoringové firmy podle České leasingové a finanční asociace profinancovaly do pololetí pohledávky za 44 miliard korun, což je meziročně o 37 procent méně.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688