Tiskové zprávy  |  21.09.2009 14:37:28

IT - cesta z krize: seminář v Parlamentu ČR

Dne 21. 9. 2009 se v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR konal seminář s názvem IT - cestakrize, pořádaný Czech ICT Alliance a Technologickou platformou pro IT služby. Zúčastnili se jej odborníci z oblasti informačních technologií a zástupci politických stran. Mezi řečníky byli:

Poslanec a předseda Unie malých a středních podniků David Šeich (ODS)

Ředitel projektu Technologické platformy pro IT služby a Czech ICT Alliance Michal Zálešák

Ředitelka pro business development společnosti Gartner CZ/SK a bývalá ministryně informatiky Dana Bérová

Členka představenstva Czech IC T Alliance  a obchodní ředitelka CN Group Hana Šulcová

Člen představenstva společnosti UNICORN, iniciátora soukromé vysoké školy se zaměřením na IT Unicorn College Otto Vitouš

Zastupitel a radní městské části Praha 1 a advokát Antonín Kazda (ODS)

Předseda Národního výboru Mezinárodní obchodní komory v ČR a bývalý prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek (TOP 09)

 

Omluveni z účasti byli:

Zastupitel Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna (ČSSD)

Výkonný ředitel společnosti Foxconn Miloslav Rut

 

Z projevů jednotlivých vystupujících vyplynulo, že:

1) ICT firmy měly v České republice za minulý rok obrat 600 mld. (33 tis. firem), v porovnání to je 2,8x větší obrat než Škoda Auto a zaměstnávají 130 tis. pracovníků, z toho 111 tis. IT odborníků, což je 4,5 x více pracovníků než Škoda Auto.

2) Průměrný IT zaměstnanec odvádí do státní kasy 29 tis. Kč měsíčně.

3) Podpora ICT společností je nadstranická a v souladu s programem stran napříč politickým spektrem – zaměstnanci IT firem jsou čistí plátci na účet odvodů a daní (oranžová), společnosti jsou zdrojem velké přidané hodnoty (modrá) a jejich služby produkují minimální emise (zelená).  

 

V rámci semináře padlo několik důležitých a zásadních argumentů, proč si IT odvětví zaslouží v České republice širší politickou podporu: 

• Dle pololetních údajů CzechInvestu do IT míří v ČR více než 1/3 projektů z celkového počtu (s investicí cca. 10 miliard ) – o ČR je velký zájem jako o IT destinaci: nastavením vhodných podmínek bychom mohli ještě zatraktivnit podmínky pro vstup kvalitních investorů (investorů, kteří nejdou pouze za levnou pracovní silou, spojenou v případě krachu s kriminální činností).

• U IT investic nehrozí přesouvání investice na východ pouze kvůli nákladům – jedná se o vysoce specializované činnosti, ne žádné montážní práce, které může dělat kdokoliv.

• S přílivem IT investic není spojen příliv nekvalifikovaných pracovníků, kteří v případě krize podniku pak páchají trestnou činnost.

Zaměstnanci IT společností mají velmi vysoké mzdy (několikanásobně nad průměrem), generují tak vysoké odvody do státního rozpočtu na sociálním a zdravotním pojištěním.

Zaměstnanci IT společností netrpí nezaměstnaností (nejsou příjemci podpory v nezaměstnanosti) – nezatěžují úřady práce ani rozpočet sociálních dávek.

• Obor IT je oborem s vysokou přidanou hodnotou a nízkou energetickou náročností -  IT obor není původcem znečištění.

• Díky IT oboru jsou české firmy konkurenceschopnější a efektivnější po nasazování sofistikovaných informačních systémů.

 

Byla představena koncepce rozvoje českého ICT odvětví, jejíž vizí je vybudovat z České republiky jednoznačného středoevropského lídra v oblasti ICT služeb s významnými exportními úspěchy:

 

Podpora exportu

  • DLOUHODOBÉ VELETRHY: Prosadit minimálně tříletou koncepci podpory prioritních veletrhů, podloženou zájmem konkrétních firem a analýzou nákladů a přínosů
  • OBCHODNÍ MISE: Vytvořit nový program podpory oborových zahraničních obchodních misí do prioritních zemí
  • MARKETING ČR V ZAHRANIČÍ: Investovat do budování značky českého IT v zahraničí (ČR = IT, inovace, ne jenom pivo), zařadit IT mezi prioritní témata obchodní diplomacie
  • INCOMINGOVÉ MISE: Podpora incomingových misí, nespjatých s veletrhy, ale podložená reálnými obchodními případy pro více firem
  • SPOLUPRÁCE NA EU TENDRECH: podpora společných nabídek na velkých EU tendrech v oblasti IT 

Investiční pobídky a jiné podpory tvorby míst v IT

  • KONEC POBÍDEK PRO MONTOVNY: Vypuštění investičních pobídek pro oblast zpracovatelského průmyslu
  • NOVÉ POBÍDKY PRO OBORY S VYSOKOU PŘIDANOU HODNOTOU: Vytvoření nového systému investičních pobídek pro sofistikované obory
  • DOSTUPNÉ POBÍDKY:  Vytvoření systému pobídek, dostupného i pro menší firmy
  • POBÍDKOVÉ PROGRAMY KRYTÉ EU PENĚZI: Použití stávajících programů podpory – ICT a strategické služby – na krytí pobídek na vytváření pracovních míst
  • FÉROVÉ A VČASNÉ PROPLÁCENÍ NÁROKŮ: zrychlit vyplácení pobídek do výše 100% oprávněného nároku firem (nyní není)

 Zvyšování a počtu a kvality lidských zdrojů v IT

  • ZLEPŠIT IMAGE IT:  Profilovat IT sektor studentům a jejich rodičům jako moderní obor s vysokými mzdami (ne pouze programátoři)
  • DŮRAZ NA PŘÍRODNÍ VĚDY na základním a středním školství
  • ŽENY V IT: podporovat vstup více žen do IT sektoru na vhodné pozice
  • SPOLUPRÁCE FIREM S VŠ: programy na podporu spolupráce VŠ se soukromým sektorem

Podpora poptávky po IT v ČR

  • DOTACE NA IT PRO VÍCE FIREM: V mezích možností upravit evropské programy (zejména ICT v podnicích) tak, aby na dotace na pořízení IT dosáhl co největší počet
  • ODPISY: Zrychlené odpisy IT řešení a HW
  • E-GOVERNMENT PROJEKTY: Včasná realizace e-government projektů, podpořených z evropských fondů
  • INTELIGENTNÍ PŘENOSOVÉ SÍTĚ: Podpora investic ČEZ do inteligentních sítí a řídicích systémů

Další profesní vzdělávání v IT

  • PODPORA OBCHODNÍCH DOVEDNOSTÍ v IT: zvýšit obchodní dovednosti pracovníků IT firem a tím zvýšit i jejich úspěch na zahraničních trzích (v omezené míře podporuje program EDUCA)
  • PODPORA ODBORNÝCH ZNALOSTÍ: podpora odborných školení, zdokonalování znalostí systémů a technologií, po kterých je poptávka na trhu (z programu EDUCA)
  • PODPORA ZAŠKOLOVÁNÍ UŽIVATELŮ IT: díky školení budou zaměstnanci firem lépe ovládat informační systémy, firmy tak budou produktivnější (program EDUCA)

 

 Nejdůležitější výroky řečníků a omluvených vystupujících:

 

Miloslav Rut: "Společnost Foxconn vnímá Českou republiku jako potenciál pro další rozvoj, a to hlavně v oblasti výroby ICT zařízení s vysokou přidanou hodnotou, ale i jako teritorium, které má všechny předpoklady pro vývojové a inovační činnosti".

 

Antonín Kazda: „Je nutno investovat do efektivního zavedení IT jako automatické součásti výuky od základních škol tak, aby česká škola patřila mezi evropskou špičku. Daňové asignace, tedy určení užití části daně z příjmu přímo poplatníkem na sociální a jiné nevýdělečné účely, by mělo být směřováno i do oblasti podpory moderního vzdělávání. Považuji za zcela klíčovou další elektronizaci styku s úřady, včetně zavedení možnosti volit online v parlamentních volbách.“

 

David Šeich: „Z 33 tisíc českých ICT firem jsou drtivá většina (98%) malé podniky do 20 zaměstnanců a zaměstnávají 75 tisíc pracovníků. Právě efektivní podporou inovací a exportu můžeme dosáhnout výrazného rozvoje této cílové skupiny, a tím pádem i celého ICT sektoru v České republice.“

 

Jaroslav Foldyna: „Jsme si dnes v době krize vědomi, že stejně jako v 90. letech, hospodářskou recesi pomohla překonat internetová technologie. Byla to tehdy velmi produktivní kapacita. Rozvoj a orientace na IT technologie jednou z cest jak řešit krizi. Cest nejen v hospodářství, ale i ve veřejné zprávě a politice.“

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688