TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  21.09.2009 00:30:12

ArcelorMittal se vrací zpět na normální úroveň výroby, pozitivní signál pro NWR?

Mediafax

PRAHA/OSTRAVA (MEDIAFAX) - Největší tuzemská hutní skupina ArcelorMittal Ostrava se už za několik měsíců dostane na obvyklou úroveň výroby. Uvádí to pondělní vydání deníku E15

Firma, která ještě v červnu chtěla zastavit předposlední vysokou pec, získala po příchodu nového generálního ředitele Augustina Kochuparampila tolik zakázek, že má obě dosud fungující linky vytíženy. Nyní se připravuje oživit další vysokou pec, kterou loni kvůli krizi koncem roku odstavila. „Máme už dost zakázek, abychom mohli využívat kapacity ze 60 až 75 procent,“ uvedl Kochuparampil. Vedení firmy zvažuje, že investice nutné k oživení třetí pece spustí už v listopadu. Do provozu by tak pec mohla být uvedena počátkem příštího roku. Pak bude mít ArcelorMittal Ostrava na plné výrobní kapacitě.

Firmě pomohla z hluboké krize v prvním pololetí, kdy byly ocelářské provozy vytíženy jen ze třiceti procent, především nová šestiletá smlouva s největším odběratelem, společností EVRAZ Vítkovice. Kromě toho získala další kontrakty, a to zejména na asijských trzích. „Poptávka v Indii nebo v Číně byla i v době krize vysoká,“ připomněl Kochuparampil.

Výhodou byla i nová speciální ocel, kterou ArcelorMittal vyrábí ve Frýdku- -Místku. Poptávka po takzvané trafooceli rostla i v době krize, a firma proto v září zvýšila roční kapacitu výroby o čtvrtinu na 50 tisíc tun. Příští rok ji chce zvednout na 75 tisíc tun. Celková investice přesáhne 2,8 miliardy korun.

Navzdory krizi firma nezastavila investice do ekologie. Od roku 2010 musí snížit emise prachu na 50 miligramů na metr krychlový vypouštěného vzduchu, proto loni spustila projekt odprášení za 1,4 miliardy korun. Dodavatelem technologie je německá společnost Lühr Filter. „Čekáme už jen na stavební povolení,“ uvedla mluvčí firmy Věra Breiová.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

Oživení produkce oceli ve střední Evropě je trhu známo a je samozřejmě pozitivní pro prodej uhlí NWR. Finanční ředitel NWR Jelínek již dříve sdělil, že kvůli tomuto oživení by firma mohla zvýšit své prodeje na 11,05 mil. tun v letošním roce oproti plánovaným 10,5 mil. tun. Pozitivní na komentáři generálního ředitele ostravského Mittalu je fakt, že plánovaným otevřením třetí pece již společnost věří v oživení produkce v dalším roce. Zpráva tak dne může pozitivně působit na akcie NWR.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688