TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  15.09.2009 06:00:02

Orco na úterý svolalo mimořádnou valnou hromadu, v plánu je rozhodnutí o existenci společnosti (15.9.2009)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Lucemburská developerská společnost Orco Property Group svolala na úterý (12:00) mimořádnou valnou hromadu, na které se má mimo jiné rozhodnout o další existenci firmy. Analytik společnosti Atlantik FT Patrick Vyroubal ovšem předpokládá, že valná hromada nebude usnášeníschopná.

Orco svolalo mimořádnou valnou hromadu 31. srpna poté, co jeho kumulativní ztráta přesáhla 75 procent základního kapitálu. Společnost v prvním pololetí vykázala čistou ztrátu 199,9 milionu eur (cca pět miliard korun). Toto číslo bylo horší než nejpesimističtější odhady analytiků.

„Mělo by se hlasovat o navýšení autorizovaného kapitálu, investici Colony Capital či pokračování společnosti v činnosti,“ přiblížil Vyroubal. „Pokud valná hromada nebude usnášeníschopná, což je pravděpodobné, tak se dne 20. října bude konat náhradní valná hromada, kde by dle našeho názoru měly být schváleny všechny body programu. Teď je ale podle mě nereálné, aby se sešlo 50 procent akcionářů. Především ti drobní se nedostaví,“ uvedl pro agenturu Mediafax.

Pro pokračování společnosti v činnosti je klíčová restrukturalizace dluhu. „Jelikož by případná likvidace společnosti byla dle našeho názoru hodnotově destruktivní pro všechny strany, domníváme se, že Orku se společně s věřiteli podaří najít vhodné řešení, které by bylo akceptovatelné pro všechny strany,“ doplnil Vyroubal.

Vzhledem k tomu, že si restrukturalizace společnosti vyžádá ještě nějaký čas, tak by soudní ochrana před věřiteli (končí 25. září) měla být podle analytika prodloužena. „Naznačil to už i management společnosti.“

Akcie společnosti na pražské burze uzavřely páteční obchodování na úrovni 230 korun (-3,32 %). Od začátku roku (172,50 ) posílily o 33,3 procenta. Od letošního minima, na které spadly 6. března (89,25 ), jsou silnější o 157,7 procenta. Na pražskou burzu vstoupily 31. ledna 2005 s upisovací cenou 1316 . Na historické maximum (3706 ) se vyšplhaly 19. února 2007.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

Očekáváme, že na valné hromadě bude schváleno pokračování podnikání firmy a umožnění vedení firmy navýšit kapitál (80 mil. EUR od Colony spolu současně s 11,4 mil. nových akcií držitelům dluhopisů). Jednání s držiteli dluhopisů bude obtížnější.

Petr Bártek

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688