TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  10.09.2009 00:00:02

Vláda nedokončila jednání o legislativních změnách, které mají snížit rozpočtový deficit (10.9.2009)

Mediafax

Novely zákonů, které mají snížit hrozící deficit ve výši 230 miliard korun v roce 2010, dopracuje úřednický kabinet ve středu 16. září. Po středečním večerním zasedání vlády to oznámil premiér Jan Fischer.

Pokud Sněmovna návrhy neschválí, což je vzhledem k dosavadnímu odporu politických stran pravděpodobné, vláda k 30. září navrhne rozpočet s rekordním schodkem 230 miliard korun. „Odrazili jsme dodatečné požadavky resortů ve výši 80 miliard. Tento rozpočet zatím nepočítá s valorizací důchodů v příštím roce,“ řekl ve středu Fischer.

Vláda udělá vše pro to, aby legislativní změny do týdne připravila. A demonstrovala tak, že podíl 230ti miliardového deficitu na HDP ve výši sedmi procent považuje za alarmující,“ prohlásil ministr financí Eduard Janota.

Konkrétně Janota navrhuje zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty z devíti na 11 procent a základní sazby z 19 na 20 procent. To by podle materiálů ministerstva financí posílilo státní rozpočet a místní rozpočty v příštích třech letech každý rok zhruba o 26 miliard korun.

Dále chce ministr o korunu na litr zvednout spotřební daně z pohonných hmot. Téměř osmimiliardový výnos by se měl rozdělit v příštích třech mezi státní rozpočet a Státní fond dopravní infrastruktury.
Strážce státní kasy rovněž usiluje o zvednutí spotřební daně na cigarety o 2,50 na krabičku, zvýšení spotřební daně o padesátník na půl litru piva a o pět korun na litr tvrdého alkoholu. To by nasypalo do státní kasy v roce 2012 asi dvě miliardy korun.

Nesnižování daně z příjmů právnických osob a ponechání její úrovně na 20 procentech v příštím roce by zase podle argumentů Janoty přineslo státní kase ročně přibližně osm miliard korun. Co se týče daně z převodu nemovitostí, navrhuje Janota zvýšit sazbu zpět ze tří na pět procent: To by zvedlo příjmy rozpočtu ročně zhruba o pět miliard korun.

Kromě zvýšení daně z nemovitostí je Janota také pro zvýšení stropu na sociální a zdravotní pojištění. To by přineslo příští rok asi tři miliardy korun.

Ministr financí rovněž vedle zvýšení příjmů o zhruba 33 miliard navrhuje snížení rozpočtových výdajů zhruba o 38 miliard korun. Konkrétně by zvedl ruku pro pokles státních plateb na zdravotní pojištění (důchodci, nezaměstnaní atd.). K jednání položil na stůl i zmrazení důchodů a některých sociálních dávek, například přídavku na dítě, životního minima, příplatků k důchodům, příspěvku na bydlení apod. V některých případech dokonce prosazuje i snížení dávek. Ve hře je také snížení státního příspěvku na stavební spoření na maximálně 2000 korun ročně, což by představovalo úsporu přes sedm miliard korun. Prosazuje rovněž zmrazení platů státních zaměstnanců.

Úřednický kabinet ve středu odložil jednání o rozpočtu fondu dopravy.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Štefan Weber, weber@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688