TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.09.2009 16:46:00

Ústavní soud obdržel vyjádření parlamentu a ve čtvrtek může jednat

Mediafax

BRNO (MEDIAFAX) - Ústavní soud v pondělí potvrdil, že obdržel písemná vyjádření Senátu a Poslanecké sněmovny týkající se návrhu poslance Milana Melčáka na zrušení zákona o zkrácení volebního období. Soud tak může Melčákovu stížnost ve čtvrtek projednávat.

Šéfové obou komor parlamentu tak vyhověli žádosti Ústavního soudu, aby svá stanoviska zaslali co nejrychleji. Soudci, kteří návrh Melčáka zkoumají, se nejprve sejdou neveřejně už v úterý. Ve čtvrtek, kdy je jednání veřejné, už mohou oznámit případný nález.

Ve svém písemném vyjádření předseda Senátu Bohuslav Sobotka (ODS) Ústavnímu soudu sdělil, že horní komora projednala návrh ústavního zákona ústavně předepsaným způsobem. "Napadenou ústavní předlohu schválil většinově s vědomím, že její obsah není v rozporu s Ústavou ani s jinými normami, které jsou součástí ústavního pořádku České republiky," uvedl s tím, že posouzení námitek Melčáka ponechává na Ústavním soudu.

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) Ústavnímu soudu sdělil, že se poslanci zabývali návrhem ústavního zákona podrobně. "Nad rámec běžného vyjádření komory pouze sděluji, že podle mého osobního názoru, byl ústavní zákon o zkrácení pátého volebního období Poslanecké sněmovny řádně přijat a je součástí ústavního pořádku České republiky. Ústavní zákon podle mého názoru svým obsahem neodporuje podstatným náležitostem demokratického právního státu," napsal Vlček ústavním soudcům.

Ústavní soud se začal zabývat stížností poslance Milana Melčáka spojenou s návrhem na zrušení zákona o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny. Následně odložil vykonatelnost rozhodnutí prezidenta o vyhlášení voleb. Volby se měly konat 9. a 10. října. Ústavní soud nyní posuzuje, zda je Melčákova stížnost na rozpuštění sněmovny oprávněná či nikoli. V případě, že stížnost zamítne, volby se v plánovém termínu uskuteční.

Tomáš Paták, patak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688