TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.09.2009 15:46:13

Počet cizinců v Česku stále stoupá, situace je ale stabilní, uklidňuje Pecina (7.9.2009)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - (zprávu jsme rozšířili o 2. až 5. odstavec)

Ministr vnitra Martin Pecina předložil na pondělním zasedání vlády svým kolegům Zprávu o situaci v oblasti migrace na území České republiky za rok 2008. Příliv cizinců do Česka se stále zvyšuje, na konci roku 2008 jich zde legálně pobývalo takřka půl milionu, upozornilo ministerstvo vnitra.

Vloni stoupl počet cizinců v Česku o více než 10 procent cizinců. "Česká republika je migračně atraktivní země, jejíž význam jako cílové země pro cizince roste. Tuto skutečnost dokumentuje stoupající počet cizinců s povoleným pobytem na území České republiky, počet cizinců s povoleným pobytem na území České republiky ke dni 31. 12. 2008 dosáhl počtu 438 301 osob," uvedlo ministerstvo vnitra ve zprávě.

V současnosti má v Česku 163 tisíc cizinců povolení k trvalému pobytu. „Zastupitelské úřady vloni přijaly 650 tisíc žádostí, 584 tisíc povolení k pobytu udělili,“ uvedl Pecina. Podle ministra vnitra se tedy jedná o 67 tisíc méně pozitivně vyřízených žádostí než v roce 2007. Nejvíce žadatelů o povolení k pobytu bylo přitom z Ruska, jednalo se téměř o polovinu osob. Dále to byli žadatelé z Ukrajiny a ze Slovenska.

Vstup na schengenským hranicích byl odepřen 250 osobám. „Nejvíce odepřených osob bylo z Ruska, Ukrajiny, Turecka a Arménie,“ řekl Pecina.

"Zvyšuje se také počet cizinců, kteří studují na českých vysokých školách. V roce 2005 zde bylo 7,4 procent studentů, loni to bylo už 8,4 procent. Nejvíce studentů je ze zemí Evropské unie, předně ze Slovenska," řekl Pecina.

Ministr vnitra předeslal, že již na konci roku 2007 Česko úspěšně dokončilo přípravy na vstup do schengenského prostoru. Podle jeho slov je možno konstatovat, že situace v oblasti veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti je v souvislosti s migrací stabilní.

Z důvodu neblahých dopadů hospodářské krize se cizinci museli i v Česku potýkat s problémem nedostatku pracovních míst a nezaměstnaností. Tento trend se začal evidentně projevovat již na konci minulého roku. Proto ministerstvo vnitra připravilo projekt pomoci cizincům, kteří se v důsledku krize ocitli bez finančních prostředků a možnosti pracovního uplatnění. Projekt dobrovolných návratů byl přitom zahájen již v únoru tohoto roku.

"Výše uvedený projekt lze stručně charakterizovat jako úspěšný, neboť nabízí možnou alternativu pro uvedené cizince, jak důstojně řešit svoji nepříznivou situaci v ČR, umožňuje cizincům vrátit se zpět do země původu za humánních podmínek a bez toho, aniž by se tímto rozhodnutím zbavovali možnosti v budoucnu do ČR opět přicestovat," píše se ve zprávě.

Zpráva o situaci v oblasti migrace za uplynulý rok je dokument, jenž ministerstvo vnitra každoročně předkládá Bezpečnostní radě státu, vládě a následně Poslanecké sněmovně.

Migrace a imigrační politika je tématem, jež pojímají všechny strany, které kandidují do Poslanecké sněmovny. Většinou se shodují na tom, že příliv cizinců do země není nutno omezovat, je však třeba věnovat mimořádnou pozornost na jejich integraci do české společnosti.

"Primárním úkolem je v současné době řádně integrovat ty cizince, kteří tu už jsou. Čili nenechat vzniknout odloučené společnosti, nenechat vzniknout ghetta. To byla naše největší chyba s Romy. Problémy s Romy jsou vždy tam, kde se vytvořilo romské ghetto. Je třeba se snažit o co největší integraci, aby opravdu vplynuli do české společnosti, a musíme pracovat zejména na těch, kteří s tím mají ještě potíže," sdělil agentuře Mediafax exministr zahraničních věcí a lídr strany TOP 09 Karel Schwarzenberg.

"Je třeba, aby si cizinci uvědomili, že česká společnost je otevřená, ale za určitých podmínek," doplnila jednička středočeské kandidátky KDU-ČSL a náměstkyně ministra vnitra Lenka Ptáčková-Melicharová.

Podle průzkumu, který agentura CVVM zveřejnila letos v dubnu, si více než polovina Čechů (57 procent) myslí, že v Česku je příliš mnoho cizinců. Přesvědčeni jsou o tom zvláště starší lidé a sympatizanti politické levice. Celkem 78 procent občanů podmiňuje pobyt cizinců právě jejich integrací do české společnosti a splněním určitých podmínek.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688