TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  07.09.2009 14:41:06

Profesionální řidiči mají čas už jen do čtvrtka, aby získali průkaz profesní způsobilosti

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Už jen do čtvrtka mají profesionální řidiči čas na to, aby získali průkaz profesní způsobilosti bez nutnosti absolvovat nákladné školení. V pondělí o tom informoval mluvčí Česmad Bohemia Martin Felix.

"10. září 2009 končí přechodné období, kdy řidičům, kteří získali řidičské oprávnění skupin C1, C, C1+E a C+E (nákladní vozy a nákladní vozy s přívěsem), byl následně vydán i průkaz profesní způsobilosti," uvedl ve své zprávě Felix. Podle vysvětlení ministerstva dopravy se řidič stává držitelem řidičského oprávnění dnem udělení nebo rozšíření řidičského oprávnění, což je den převzetí řidičského průkazu, nikoli datum zkoušky nebo podání žádosti. "Aby řidič získal průkaz profesní způsobilosti k získanému řidičskému oprávnění, musí si tedy řidičský průkaz vyzvednout do 10. září 2009," uvedl Felix.

Od pátku tak budou moci profesionální řidiči získat průkaz profesní způsobilosti jedině po absolvování vstupního školení v délce 140 hodin (280 hodin pro řidiče nákladní dopravy do 21 let a řidiče autobusů do 23 let) a úspěšné složení zkoušky. "Toto školení je velice nákladné, přijde až na 40 tisíc korun," upozornil Felix.

Pro řidiče, kteří získali řidičské oprávnění D1 nebo D (autobusy), skončila za stejných podmínek tato možnost již před rokem.

I po získání průkazu profesní způsobilosti budou muset řidiči z povolání absolvovat pravidelná školení. "Průkaz jim bude obnovován jednou za pět let, v rámci kterých musí absolvovat nejméně 35 hodin školení," řekl Mediafaxu Felix s tím, že školení musí být rozprostřeno do celých pěti let. "Pokud si někdo myslí, že bude celé školení absolvovat najednou, tak to není možné. V průměru to vychází na sedm hodin jednou za rok," řekl Felix.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688