X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  07.09.2009 10:23:01

Weekly: Medvědi zatím příliš šancí nedostávají

Hned začátek minulého týdne přinesl na akciové trhy první hlubší korekci po několika růstových týdnech, která však měla jen relativně krátkého trvání. Nebyla totiž tažena reálným daty, ale spíše psychologií a pocitem překoupenosti akcií, které za sebou měly sedm týdnů trvající růst. Přestože se tak akciové indexy v USA propadly v úterý o více než dvě procenta a nepatrně slábly také v nadcházejících dnech, již v pátek dokázaly znovu silně růst. Za celý minulý týden proto americký akciový index S&P500 ztratil pouze 1,1% a přes volatilní obchodování se na celkové situaci změnilo jen velmi málo.

Důvody toho, proč korekce nebyla hlubší, jsou podle našeho názoru dva. Prvním je měnová politika centrálních bank, druhou pak neustávající přísun příznivých dat. Pokud jde o měnovou politiku, dočkali se obchodníci v minulém týdnu dalšího potvrzení toho, že centrální banky zatím nemají nejmenší zájem na své expanzi dlouhou dobu cokoli měnit. To potvrdily jak minutes z posledního zasedání Fedu, tak čtvrteční tisková konference ECB a následné páteční vystoupení Jean-Claude Tricheta. Ten ve svém projevu na téma výstupní (exitové) strategie řekl, že sama strategie nemusí obsahovat zvyšování úrokových sazeb, ale pouze postupné odstraňování, dříve zavedených, nestandardních opatření. Zvyšování sazeb v USA i eurozóně je proto stále v nedohlednu, což podpírá cenu akcií, kterým pomohla k růstu právě masivní monetární expanze centrálních bank.

Ani nová ekonomická data zatím nedávají příliš důvodů k návratu nervozity mezi obchodníky. Červenec a srpen jsou měsíce, kdy se začaly naplno rozjíždět vládní fiskální stimuly, což bylo na příchozích fundamentech jasně znát. Asi nejvíce se tato opatření projevila zatím v automobilovém průmyslu, kde začalo šrotovné výrazně zvyšovat prodeje nových automobilů. Ty jen v USA vystoupaly v srpnu na 14 mil. (anualizovaně), což byl nejlepší výsledek od poloviny roku 2007. Více než polovina peněz z Obamova balíčku ve výši necelých 800 mld. USD, přitom ještě není vyčerpána a měla by i do dalších měsíců pomáhat v příznivém vývoji jednotlivých ekonomických ukazatelů. Stabilizace největší světové ekonomiky proto může ještě nějakou dobu pokračovat, což může i do budoucna podpírat cenu akcií a bránit jakékoli hlubší a trvalejší korekci.

Více z dnešního Weekly naleznete na našich stránkách ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688