Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  17.08.2009 09:52:08

Akcie na české burze RM-SYSTÉM pokračovaly v prudkém růstu

Akciím na české burze se v srpnu daří a v uplynulém týdnu většinou prudce rostly. Zdá se, že nejdůležitější světové ekonomiky se stabilizovaly a finanční krizi by mohlo být odzvoněno. Strach investorů z rizikovějších aktiv opadá a pomáhá tak burzámrůstu. Opatrnost je ale stále na místě.

Dobře si vedli developeři

Nejlépe si vedly akcie Orco, které během pěti obchodních dní připsaly zhodnocení 34,7 %. Růst titulu je ale čistě spekulativní a nebyl podložen žádnými volně dostupnými informacemi. Dobře se dařilo i druhému developrovi, společnosti ECM, jejíž akcie vzrostly o více než 14,5 % na 386 .

Pozitivní sentiment na burzách povzbudily dobré výsledky německé i francouzské ekonomiky a komentáře americké centrální banky týkající se nastavení úrokových sazeb. Trh naopak ignoroval nečekaný pokles amerických maloobchodních tržeb. V pátek navečer začaly evropské burzy, po vzoru amerických, klesat po oznámení nečekaně špatných dat americké spotřebitelské důvěry. Tuto korekci ale česká burza již nestihla. Alespoň tedy prozatím.

Jak reagovaly akcie ČEZu na výsledky hospodaření?

Bedlivě sledovanou událostí bylo oznámení pololetních hospodářských výsledků ČEZu ve čtvrtek po deváté hodině. Přestože čistý zisk vzrostl o 11 % na 32 mld. při výnosech 95,6 mld. , nenaplnil zcela očekávání analytiků a nepomohl akciím k dalšímu růstu.

Ukazatel P/E (tržní cena akcie dělená ziskem na akcii za poslední rok) se u této energetické společnosti pohybuje v závislosti na aktuální hodnotě akcie kolem devíti (čím nižší, tím lepší), což v porovnání s hodnotami kolem šestnácti na začátku roku 2008 dává odpověď na otázku, jak se změnil přístup většiny investorů k riziku. Tehdy obchodníci byli ochotni plait mnohem více za akcie společnosti, která tvořila přibližně stejný zisk jako dnes.

Ukazatel P/E má však mnoho nedostatků, protože nepostihuje budoucnost, ale zisk za již uplynulých 12 měsíců. Přesto můžeme říci, že ČEZ patří ke společnostem, které doplatily na negativní sentiment investorů více než jiné tituly. Riziko je dnes obecně mnohem více vnímáno a při pohledu na grafy některých akciových titulů se ani nelze divit.

ČEZ potvrdil plán vytvořit v letošním roce zisk 50,2 mld. při EBITDA 90,3 mld. , což se některým analytikům zdá zbytečně skromné, ale ekonomické prostředí zůstává stále poměrně nepřehledné. Akcie na zprávy reagovaly bezprostředně mírným poklesem, čemuž pomohlo i snížení doporučení od Citigroup. ČEZ uzavřel týden na 978,80 .

Akcie NWR od začátku roku vzrostly o 102 %

Největší zájem byl na české burze RM-SYSTÉM o akcie NWR, kterých se za pět dní zobchodovalo téměř 1,2 mil. kusů. Tato těžařská společnost ohlásí výsledky příští středu a vzhledem k  problémům ocelářství se nečeká od NWR žádný zázrak. Titul v týdnu přidal 6,8 % a uzavřel na 145 . Od začátku roku kurz akcie poskočil již o více než 100 %.

Roman Jandík
RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688