TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  04.08.2009 13:51:01

GM si vyžádal více času na jednání se zájemci o Opel

Mediafax

Zástupci americké automobilky General Motors (GM) si vyžádali více času na jednání se společnostmi Magna a RHJ International ohledně plánovaného prodeje německé automobilky Opel. Uvedla to v úterý agentura Reuters s odvoláním na prohlášení GM.

Kanadský výrobce autodílů Magna a belgická finanční skupina RHJ vedou bitvu o získání Oplu, který by mohl získat státní podporu od německé vlády, pokud GM Opel prodá.

GM měl již v pondělí jmenovat jednoho z obou zástupců do nového představenstva společnosti. V úterý nicméně uvedla, že se představenstvo pouze sešlo, aby urychlilo jednání. Žádné doporučení ohledně kupce Oplu však nevydalo vzhledem k tomu, že jednání stále probíhají.

Zástupci německé vlády i GM by se měli ještě během tohoto týdne sejít s představiteli Magny a RHJ k jednání o prodeji Oplu.

GM, která vlastní 35 procent akcií Oplu se musí na kupci dohodnout s německou vládou, která má automobilce poskytnout státní pomoc. Dosud se však jejich názory na to, komu Opel prodat rozcházejí. Německá vláda preferuje Magnu, GM naopak RHJ.

Německý ministr hospodářství Karl-Theodor zu Guttenberg o víkendu v tisku nicméně prohlásil, že oba zájemci o Opel budou muset své nabídky ještě jednou vylepšit, aby si zajistili podpory ze strany německé vlády.

Magna, kanadský výrobce autodílů, chce rozšířit modelovou řadu Oplu a předpokládá vysoký růst prodeje zvláště v Rusku, kde sídlí partnerská společnost, která se s Magnou o Opel uchází, státem kontrolovaná banka Sberbank.

RHJ na druhou stranu chci snížit výrobu a dostat Opel zpět do zisku. Poté by mohla Opel prodat zpět americké General Motors.

Podle agentury Bloomberg bude koaliční vláda Angely Merkelové trvat na tom, že kupcem Oplu bude kanadská Magna International. "Nedovedu si za žádných okolností představit, že by spolková vláda zvrátila své rozhodnutí ohledně Magny," řekl ministr hospodářství spolkové země Durynsko, kde Opel zaměstnává na 1800 lidí, Jürgen Reinholz.

Podle hlavního vyjednavače za General Motors je nicméně konkurenční nabídka belgické RHJ jednodušším řešením. Reinholz, který je členem Křesťansko-demokratické unie CDU kancléřky Merkelové ale tvrdí, že Opel nepotřebuje "rychlé převzetí finanční společností, které jde jen o zisk".

Vláda Angely Merkelové, která již 27. září předstoupí před voliče v celonárodních volbách, schválila státní pomoc Oplu ve výši 1,5 miliard eur. Premiéři dvou ze čtyř spolkových zemí, kde má Opel své továrny tvrdí, že tyto finanční prostředky nebudou k dispozici, pokud Opel získá RHJ.

Nabídka RHJ zřejmě podporu německé vlády nezíská také proto, že "všichni finanční investoři jsou považováni za sarančata," řekl Uwe Andersen, profesor politologie na univerzitě v Bochumi, kde Opel zaměstnává na 5200 lidí. Magnu preferují také odbory i zaměstnanci Oplu. "Odboráři považují finanční investory za problém, protože předpokládají, že chtějí dosáhnout jen krátkodobého zisku za cenu dlouhodobé životaschopnosti firmy," dodal Andersen.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 10:17  Indexy v USA nadále níže s poklesem technologického sektoru Research (Česká spořitelna)
Čt   9:51  Stratég: Jak (ne)hrát rozjíždějící se výsledkovou sezónu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688