X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  24.07.2009 11:23:12

Akciové indexy: Výrazná rally na Wall Street, index S&P 500 prolomil klíčovou rezistenci

Americké akcie včera opět výrazně posílily, všechny hlavní akciové indexy si připsaly nárůst o více než 2% (Dow Jones +2,12%, S&P 500 +2,34%, Nasdaq +2,44%). Širšímu indexu S&P 500 se tak včera podařilo konečně prolomit důležitou rezistenci na hladině 960 bodů. K cestě vzhůru pomohla jednak lepší než očekávaná makrodata, ale také velmi dobré výsledky řady klíčových amerických společností.

Co se týká makrodat, včera byly zveřejněny počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které sice vzrostly na 554 tis. z revidovaných 524 tis. z minulého týdne, nicméně stávající dávky v nezaměstnanosti naopak překvapivě klesly na 6,225 mil. oproti očekávaným 6,32 mil. Ještě více však investory potěšila data z trhu s nemovitostmi – prodeje existujících domů za červen opět rostly z revidovaných 4,72 mil. na 4,89 mil., trh přitom očekával 4,84 mil. prodaných domů.

Ke včerejší rally napomohly také pozitivní výsledky celé řady amerických firem – zejména pak AT&T, 3M, eBay či Ford. Právě tato automobilka vykázala za druhé čtvrtletí ztrátu ve výši 638 mil. USD (tj. 21 centů na akcii), která však výrazně předčila očekávání analytiků, kteří predikovali 50 centů/akcii. Ford předpokládá, že v roce 2011 by měl být schopen znovu dosáhnout provozního zisku.

Výsledková sezóna se pomalu chýlí ke svému závěru, dnešní výčet společností, které budou zveřejňovat své výsledky, již není tak obsáhlý jako v dnech předchozích. Jmenujme namátkou společnosti Schlumberger či Black&Decker.

Makroekonomický kalendář dnes obsahuje jednu významnější položku – v 15:55 bude zveřejněn index spotřebitelské důvěry za červenec (Michigan), očekává se růst z předchozích 64,6 b. na hodnotu 65,1 bodů. V 16:30 budou obchodníci věnovat pozornost slyšení šéfa FEDU Bernankeho, ve stejnou dobu promluví také ministr financí Geithner.

Futures na hlavní akciové indexy se po včerejším silném nárůstu nyní pohybují v lehce negativním teritoriu (Dow Jones -0,03%, S&P 500 -0,13%, Nasdaq -0,14%). Důvody lze hledat zejména ve vyhlášení hospodářských výsledků společnosti Microsoft po závěru včerejšího obchodování. Společnosti sice oznámila zisk (bez jednorázových položek) ve výši 38 centů/akcii oproti očekávaným 36 centům, avšak tržby v meziročním srovnání klesly o více než 17%.

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688