TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  14.07.2009 10:26:01

Ve Štrasburku poprvé zasedá nový europarlament, bude volit svého předsedu

Mediafax

ŠTRASBURK (MEDIAFAX) - Nový Evropský parlament v úterý ve Štrasburku zahajuje třídenní ustavující schůzi. Na jejím programu je mimo jiné důležitá volba nového předsedy EP, jímž by se měl podle očekávání stát Polák Jerzy Buzek, informují oficiální webové stránky parlamentu.

Noví evropští zákonodárci byli ve 27 členských zemích EU zvoleni počátkem června. Šéfa europarlamentu by si měli zvolit již v úterý, tedy v první den plenárního zasedání.

Na tento post kandiduje za konzervativní lidoveckou frakci EPP, která v eurovolbách získala nejvíce křesel, polský poslanec Jerzy Buzek. Předpokládá se, že právě jeho poslanci zvolí. Jeho soupeřkou je švédská krajně levicová poslankyně Eva-Britt Svenssonová, kterou navrhla Konfederace Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice (GUE/NGL). Té ale analytici přisuzují minimálně šance.

Jestliže bude devětašedesátiletý Buzek skutečně zvolen, stane se prvním zástupcem bývalé komunistické země v této funkci. V dobách Polské lidové republiky byl disidentem a členem Solidarity. V letech 1997 až 2001 byl polským premiérem a posléze poslancem Evropského parlamentu.

Předseda EP povede v příštích dvou a půl letech jedinou přímo volenou instituci EU, bude jí reprezentovat ve světě a povede jednání na plenárním zasedání.

Kromě očekávané volby nového předsedy zvolí 736 poslanců včetně 22 Čechů také 14 místopředsedů, z nichž jedním by se mohl stát poslanec ČSSD Libor Rousek. Ten byl do europarlamentu poprvé zvolen v roce 2004. Na jeho půdě aktivně vystupoval například proti umístění amerického radaru na území České republiky a z titulu svého postavení se snažil pro tento postoj získávat spojence napříč evropským politickým spektrem.

Na prvním zasedání poslanců se ale budou rozdělovat i další důležité funkce například křesla předsedů poslaneckých výborů a rovněž delegací, které udržují kontakty s ostatními parlamenty ve světě.

Po volbě předsedy a místopředsedů je na programu diskuze o výsledcích půlročního českého předsednictví EU, které bude zastupovat premiér Jan Fischer. Program a priority úřadujícího předsednictví Švédska přijde poslancům ve středu představit premiér země Fredrik Reinfeldt.

Europoslanci budou dále jednat o situaci o lidských právech zejména v Íránu, Čínu a Hondurasu.

Ve středu a ve čtvrtek se pak definitivně rozhodne o obsazení jednotlivých poslaneckých výborů a delegací.

Zdenek Gazur, gazur@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688