TNBiz (TN.cz)
Investice  |  10.07.2009 14:51:07

Tzv. nová GM byla vyvedena z bankrotu

Mediafax

NEW YORK (MEDIAFAX) - Americká automobilka General Motors (GM) podepsala v pátek dohodu o prodeji svých nejlepších aktiv nově vzniklé společnosti, ve které majoritu drží americké ministerstvo financí. Podle agentury Reuters tak byla většina GM vyvedena z konkurzního řízení.

Agenturu Reuters o podpisu smlouvy informoval dobře informovaný zdroj, podle něhož vláda podepsala dohodu s GM již v 6:30 ráno newyorského času.

General Motors prodejem aktiv převádí do "Nové GM" své klíčové provozy včetně hlavních značek firmy, jako jsou Chevrolet, Cadillac, Buick a GMC.

Newyorský insolvenční soudce Robert Gerber schválil prodej aktiv automobilky s tím, že navrhovaný prodej byl jedinou možnou cestou, kterou se problémová detroitská automobilka může vydat. Soudce Gerber tak do značné části následoval rozhodnutí soudu v Manhattanu, který schválil podobný prodej aktiv v případě menšího konkurenta GM, automobilky Chrysler.

„Nikdo nemůže zcela vážně oddiskutovat fakt, že jedinou alternativou okamžitého prodeje je likvidace společnosti, což by mělo katastrofální následky pro věřitele General Motors, její zaměstnavatele, dodavatele, kteří závisí na GM celou svou existencí a také pro regiony, v nichž GM podniká,“ uvedl soudce Gerber ve svém 87stránkovém rozsudku. „V případě likvidace by věřitelé, kteří mají šanci získat alespoň část svých pohledávek, nedostali nic,“ dodal soudce Gerber.

Někteří z věřitelů, jako například odbory nebo držitelé dluhopisů během soudního slyšení namítali, že takzvaná Nová GM, v níž bude mít většinu vláda USA, je stejná jako původní GM pouze zbavená závazků. Nová společnost má totiž vyrábět stejné osobní i nákladní automobily, má mít stejné zaměstnance i stejné vedení.

Prodeje nových vozů General Motors ve Spojených státech v červnu, kdy automobilka vyhlásila bankrot, klesly o 36 procent a vedení firmy nyní tvrdí, že nový začátek firmy by mohl být šanci na překonání negativních asociací, které vyhlášení bankrotu vyvolalo v zákaznících.

"Moc se těším na dobu, až budeme podnikat ve zcela jiné atmosféře, až jméno společnosti nebude spojováno s bankrotem," řekl šéf prodeje General Motors Mark LaNeve.

Generální ředitel GM Firtz Henderson, který ve funkci nahradil Ricka Wagonera odvolaného administrativou prezidenta Obamy na konci března, má podle agentury Reuters již připraveny plány na rychlý rozvoj společnosti, který mimo jiné obsahuje i menší vnitropodnikovou administrativu a zeštíhlení managementu. GM by měla snížit pozice "bílých límečků" o 20 procent a do října by tak firmu mělo opustit na šest tisíc zaměstnanců. Redukce managementu by měla být ještě vyšší, podle plánu by měla dosáhnout až 35 procent.

Dalším pilířem plánu pro novou GM je závazek zahájit výrobu vozů s nižší spotřebou paliva a soustředění se na menší počet značek, modelů i autosalónů.

"Jsem stále ještě opatrně optimistický. Stále potřebují dostat na trh takový výrobek, který každého nadchne a bude si ho chtít koupit," řekl Pete Hastings, viceprezident společnosti Morgan Keegan. "Dřívější náklady firmy způsobené závazky z historie jsou zrušeny, hlavní otázkou teď je, jak vstoupit na trh, který dříve GM vypálil," dodal Hastings.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688