X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  10.07.2009 09:23:01

Forex: Euro-dolar zpět na ceně se kterou tento týden zahajoval

Americký dolar se včera neubránil výprodeji a slábnul na páru s evropskou měnou, které vydatně pomáhalo především zklidnění poměrně nervózní nálady, která na světových trzích panovala v minulých dnech. Dolar tak včera k euru oslabil o 1% až k ceně 1,4020 EUR/USD, zlikvidoval veškeré ztráty ze začátku tohoto týdne a je zpět na svém v bočním trendu, ve kterém se na páru s evropskou měnou drží již od začátku minulého měsíce. Dobrou náladu mezi obchodníky navodilo hned několik faktorů, přičemž tím prvním byly již hospodářské výsledky americké firmy Alcoa, která ve 2Q dokázala překonat většinové odhady obchodníků. V ranních hodinách se pak k lepším číslům přidaly ještě výsledky německé obchodní bilance, která skončila překvapivě vysokým přebytkem ve výši 10,3 mld. dolarů a ještě lepší dojem pak zanechaly americká data z pracovního trhu, v podobě počtu nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Těch bylo totiž v minulém týdnu překvapivě málo, když se jejich počet snížil z 617 tis. na 565 tis., což byl výsledek hluboko pod původními odhady (608 tis.) a zároveň nejlepší údaj od začátku ledna tohoto roku. Pozvolna klesající počty nově podaných žádostí o podporu, které ještě koncem dubna výrazně převyšovaly hranici 600 tis., tak dávají naději, že se stabilizace pozvolna přesunuje také na americký pracovní trh, kde by se celková situace měla sice i nadále zhoršovat, přesto ale o něco mírnějším tempem než doposud.

Euru se tak i díky lepším ekonomickým datům podařilo vystavit stopku dalšímu oslabování. I tak však platí, že ani tento týden zatím na konsolidaci na euro-dolaru nezměnil zhola nic. Žádné větší pohyby nečekáme ani od dnešní obchodní seance, která sice přinese z USA o něco více dat než minulé dny, jejich dopad na kurz dolaru ale zřejmě bude jen omezený. Tím nejzajímavějším, co dnešní obchodování z USA přinese, budou rozhodně výsledky květnové obchodní bilance, jejíž deficit by se měl prohlubovat z 29,2 mld. dolarů na rovných 30 mld. dolarů. V posledních měsících se propad exportu a importu začal zpomalovat a bude velmi zajímavé, zdali tento trend bude pokračovat i nadále. Pokud americký import dokáže růst, půjde o příznivý signál především pro měny jako je euro a japonský jen, které jsou poměrně výrazně závislé právě na americké poptávce, jejíž růst může pomoci i Evropě a Japonsku dostat se rychleji z nejhoršího. Za pozornost pak bude stát v 16 hod. také michiganský index spotřebitelské důvěry, jejíž růst by mohl ještě více povzbudit obchodníky k nákupu rizikovějších aktiv, což by byla špatná zpráva pro dolar.

Od euro-dolaru čekáme i dnes oscilaci v bočním trendu, když zatím neexistuje příliš důvodů, které by obchodníky měly přesvědčit vyslat tento nejvíce obchodovaný pár dlouhodobě jedním nebo druhým směrem. Akcie jsou totiž stále poměrně drahé (dobrá zpráva pro USD), zatímco situace ve světové ekonomice se zlepšuje (pozitivní pro EUR) a proto by euro-dolar mohl ve svém ustáleném bočním trendu pokračovat i v blízké budoucnosti. V ranních hodinách evropská měna k euru mírně slábla, když oscilovala kolem 1,3950 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:15  Samsung: Dotace od americké vlády na výrobu čipů Research (J&T BANKA)
Út 10:57  S&P500 v největším dvoudenním poklesu za více než rok Research (Česká spořitelna)
Út   9:54  HK.cash po údajích z Číny klesá o téměř 1 % X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688