TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  06.07.2009 03:00:01

Orco bude na středeční valné hromadě schvalovat loňské hospodaření, menšinoví akcionáři budou proti

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Developerská společnost Orco se bude ve středu 8. července na řádné valné hromadě zabývat mimo jiné schválením účetní uzávěrky za loňský rok a rozdělením zisku. Menšinoví akcionáři sdružení v SOS Orco ale hodlají všechny navržené body zamítnout.

Kromě hospodářského výsledku za loňský rok a jeho rozdělení, budou akcionáři firmy na valné hromadě obnovovat mandáty dosavadních členů představenstva a volit šest nových. Podle majitele Orca, Jeana-Francoise Otta je posílení představenstva nutné k urychlení strategického plánu a restrukturalizace společnosti.

Akcionáři budou na valné hromadě také schvalovat odměny pro členy představenstva a auditory

„Menšinoví akcionáři nesouhlasí zejména s neúnosným zvyšováním počtu členů představenstva. Sdružení se také staví proti schválení auditovaných výsledků za rok 2008, proti navrženému rozdělení zisku a odměn členům představenstva za minulé období,“ uvedli menšinoví akcionáři SOS Orco. Sdružení proto doporučuje zamítnout všechna navržená usnesení valné hromady.

„Stávající členy představenstva bychom nepodpořili v žádném případě, nicméně z dalších osobností, které budou kandidovat, by někteří lidé naši podporu měli. Pokud se ale bude hlasovat v blocích o obnovení mandátu současných členů a poté ihned o jmenování nových členů, pak musíme říci ne,“ uvedl předseda sdružení menšinových akcionářů Luboš Smrčka.

Menšinovým akcionářům se také nelíbí, že by do firmy měl přijít nový investor, společnost Colony Capital. Ta by mohla získat až 30procentní podíl. "Jsme proti podmínkám vstupu Colony Capital do společnosti Orco,“ uvádí zpráva SOS Orco.

Orco se již několik měsíců potýká s finančními problémy, ty jsou způsobeny zejména nepříznivou situací na realitním trhu, způsobenou světovou finanční a hospodářskou krizí. Firma byla na konci března proto nucena požádat pařížský soud o ochranu před věřiteli. Z toho důvodu burza cenných papírů Praha dvakrát dočasně pozastavila obchodování s emisí akcií společnosti na celý burzovní den.

Orco skončilo loňské hospodaření ve ztrátě více než 390 miliard eur. Společnost zveřejnění výsledků mnohokrát odkládala. I když firma měla původně výsledky oznámit 17. března, údaje zveřejnila až 7. dubna. Nad očekávání hlubokou ztrátu vykázala společnosnost také v prvním čtvrtletí letošního roku. Přes to, že se analytici shodovali na deficitu 17,1 miliardy eur, firma učinila ztrátu 45,7 miliardy eur.

Katerina Vokurková, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688