Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie ve světě  |  02.07.2009 13:16:26

US futures: ve stínu či světle nezaměstnanosti?


US futures se aktuálně drží v minusovém pásmu díky zřejmé investorské opatrnosti před daty z trhu práce. Poté kdy během včerejší burzovní seance zůstala data o nárůstu nezaměstnanosti v soukromém sektoru, tak trochu ve stínu pozitivně přijatých dat o počtu rozjednaných prodejích domů a nárůst hodnoty Indexu nákupních manažerů, se dnes již investoři s jistou dávkou racionality obávají jakým směrem, potažmo o jak moc, vzroste nezaměstnanostprůmyslovém sektoru (Nonfarm Payrolls) a kam až se posune celková míra nezaměstnanosti

Klíčovou hodinou tak pro US trhy bude opět 14:30 SEČ, kdy kromě údaje o podnikových objednávkách (Factory Orders), dojde ke zveřejnění všech klíčových makroukazatelů. Obecně se očekává že míra nezaměstnanosti USA vzroste na 9,6%, čímž by překonala o 0,1% i míru nezaměstnanosti v rámci Eurozóny, jenž v květnu vzrostla na 9,5 %, tj. na nejvyšší hodnotu od května 1999, což je mimo jiné jeden z důvodu proč dnes široká veřejnost očekává, že Evropská centrální banka ponechá úrokové sazby na hranici 1%. K oznámení případné změny úrokových sazeb dojde v 13:45 SEČ. Dnešní den je zároveň posledním obchodním dnem tohoto týdne, jelikož zítra se na US trzích neobchoduje z důvodu státního svátku Independence Day, který sice připadá na 4. července, tj. sobotu, nicméně američtí občané se dle zvyku o svůj den volna nenechají připravit. Sečteno a podtrženo, během dnešního tradingu lze očekávat volatilní seanci v závislosti na senzitivitu s jakou investoři přijmou případně špatná zaměstnanecká data.

 

Konkrétní stavy futures vypadají takto: DJIA Index -57 bodů, Nasdaq 100 Index -9,00 body a S&P 500 Index -6,60 bodů.

 

Dnešní makroukazatele budou obsahovat tyto velmi zásadní položky: Auto a Truck Sales za červen, Nonfarm Payrolls (počet pracovních míst v průmyslu), který je očekáván s úbytkem -365K. Poté to bude celková nezaměstnanost v USA s číslem 9,6% (již se tedy blíží Obamou zmiňované 10% hranici), dále Average Hourly Earnings s cifrou 0,1%, Average Weekly Hours se čeká 33,1 a následují Initial Claims k 27.6. s očekáváním 615K (pokračující požadavky mají být 6740K), nakonec Factory Orders za květen s předpokladem 0,9%.

 

Nejbližší kontrakt ropy se obchoduje za 67,88 USD za barel (Crude Oil - NYMEX), zlato stojí 932,30 USD za trojskou unci (Gold - COMEX). Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,4069.

 

Petr Peřinka                                                                      

CAPITAL PARTNERS a.s.

www.stockmarket.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688