Petr Kalina (NEWTON IS)
Akcie ve světě  |  23.01.2001 10:57:56

Konec turbulencí na kapitálových trzích?

Konec turbulencí na kapitálových trzích?

Nadpoloviční většina roku 2000 byla na kapitálových trzích ve znamení obecného poklesu akciových indexů. Od začátku druhého čtvrtletí roku 2000 do konce minulého roku tak poklesl index technologických akcií Nasdaq o 46%, americký index S&P 500, zahrnující také akcie tradiční ekonomiky, o 12 %, index DJ STOXX 50 mapující evropské akcie o 10%. Podílníci akciových fondů tak na toto období nevzpomínají v dobrém, jejich investice se totiž zřejmě krátkodobě znehodnotila. Důvodem poklesu trhů bylo prasknutí bubliny nadhodnocení v případě technologických akcií , v případě společností tradiční ekonomiky to byla obava ze zpomalení globálního ekonomického růstu. Největší vliv na toto zpomalení má snížení hospodářského růstu v USA.

Předpovědi hospodářského růstu v USA se liší podle míry optimismu (či spíše pesimismu) analytiků. Loňský očekávaný růst HDP (5%) by se mohl v letošním roce propadnout přibližně na polovinu. Americká "centrální banka" FED chápe obavu trhů z recese ekonomiky, proto se rozhodla k razantnímu snižování sazeb od počátku tohoto roku. Nejdříve se snažila ekonomiku "šokovat" redukcí sazeb na americké federální bondy o 0,5 procenta, k němuž došlo neočekávaně mimo pravidelná zasedání FED 3. ledna, další snižování sazeb je plánováno již na řádné zasedání tvůrců americké měnové politiky, sazby by měly poklesnout až o dalších 0,5 procenta. Poslední čísla z americké ekonomiky hovoří o stabilizaci inflace a pokračujícím poklesu průmyslové výroby ospravedlňují tento krok. Samozřejmě nelze očekávat, že snížení sazeb se okamžitě projeví do výsledků amerických firem, zpoždění vlivu tohoto razantního "rate cut" lze odhadnout zhruba na 4-7 měsíců. Je obecně známým faktem, že akciové trhy reagují na pozitivní očekávání s předstihem, oživení zájmu o akcie, jejichž ceny jsou mnohdy zajímavě nízké je proto patrné již dnes.

Evropská ekonomika by měla být oslabením hospodářských ukazatelů v USA zasažena méně, než se trhy obávaly. Historické rčení, že pokud americká ekonomika dostane "rýmu", evropská to odnese "chřipkou", dnes již patrně neplatí. Panevropská ekonomika zřejmě letošní rok zakončí také nižší hospodářskou výkonností (oproti loňským očekávaným 3,2% by to letos mělo být přibližně o 0,5 procenta méně), nebezpečí z tvrdého přistání ekonomiky, které ještě není v případě USA zcela zažehnáno, však Evropě letos zcela jistě nehrozí. Od začátku roku se tak prudce oživil zájem o evropské cyklické (např. prodej automobilů) a růstové akcie, jejichž kurzy byly stlačeny obavami z hlubších ekonomických problémů.

Na americkém trhu se zvýšený zájem o cyklická a růstová odvětví zatím neobjevil, ekonomická nejistota bude stále přetrvávat do doby, než firmy začnou ohlašovat pozitivní očekávání ohledně svých dalších hospodářských výsledků. Investoři zde očekávají, že negativní očekávané výsledky technologických firem v první polovině roku 2001 jsou již v kurzech cenných papírů zahrnuty, proto lze již dnes označit první polovinu roku 2001 za období možné renesance investování do technologických firem. Výběr jednotlivých firem zajímavých sektorů je však značně obtížný, mnohdy je kurz již nad vnitřní hodnotou cenného papíru a nákup zástupce perspektivního odvětví může skončit ztrátou. Proto se vyplatí spíše než jednotlivý cenný papír koupit podílový list fondu, jehož aktiva jsou diverzifikována do akcií různých sektorů, zemí, případně regionů. Pokud se přesto někomu zdají akcie příliš rizikové, může využít kombinace akcií a dluhopisů (případně nástrojů peněžního trhu) v balancovaném fondu nebo koupit podílové listy dluhopisového fondu nebo jeho kombinace s nástroji peněžního trhu. Tyto fondy nabízejí stabilní výnos při nízké míře rizika.

 Petr Kalina

Autor pracuje jako analytik kapitálových trhů v IS Newton.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688