Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  29.05.2009 12:43:08

JAVYS a ČEZ postaví novou jadernou elektrárnu na Slovensku

Zástupci energetických společností JAVYS a ČEZ dnes při příležitosti 4. zasedání Evropského jaderného fóra podepsali akcionářskou smlouvu, která umožní  založení společného podniku na výstavbu nové jaderné elektrárny v lokalitě Jaslovské Bohunice na Slovensku.

„Historické vazby, které mají slovenskáčeská energetika a jaderný průmysl obou zemí vůbec, jsou jistě jedny z nejužších v celé Evropě. Dnešním dnem tyto vazby dále posílíme novým projektem výstavby jaderné elektrárny, která navíc významně přispěje k posílení energetické nezávislosti Slovenska a významně zmírní deficit výrobních kapacit elektřiny na Slovensku,“ řekl Ján Valko, předseda představenstva a generální ředitel JAVYS.

„Je pro nás ctí být partnerem, kterého si slovenská vláda vybrala k výstavbě jaderného zdroje na Slovensku. Dnešní podpis akcionářské smlouvy zahajuje další z projektů, kterým se na Slovensku můžeme více angažovat v energetickém sektoru. Jaderná energetika je navíc  zdrojem vysoce ekologickým i ekonomickým,  obě země dlouhodobě jadernou energetiku využívají a disponují špičkovými odborníky na tuto oblast,  toto partnerství tak přinese synergie pro obě strany,“ dodal Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Ve společném podniku bude mít JAVYS 51% podíl, Skupina ČEZ bude vlastnit  49 %.  Manažerská kontrola společnosti bude fungovat na principu rovnosti obou partnerů, který se promítá do všech orgánů společnosti, předseda představenstva bude však volen mezi zástupci JAVYS.

Harmonogram projektu bude stanoven po dokončení studie proveditelnosti v roce 2010.Účelem studie proveditelnosti je prozkoumání podmínek lokality, ohodnocení vhodnosti jednotlivých dostupných technologií pro danou lokalitu, popis organizace projektu či obchodní zajištění, financování a ekonomické hodnocení projektu.

Při definování technických parametrů projektu se bude dbát na možnost využití synergií v co největší možné míře. Z toho důvodu celý projekt vychází z těchto základních technických předpokladů: v projektu bude využit tlakovodní reaktor splňující požadavky slovenské legislativy, licencovatelný v zemích EU.

Jaderná energetikaČR i na Slovensku byla budována na základě jednotného jaderného programu v tehdejším Československu, od té doby se datuje úzká nepřerušená spolupráce mezi jadernými experty obou zemí, která se zúročí v připravovaném projektu výstavby jaderné elektrárny.  V rámci tehdejšího československého jaderného programu byly postaveny jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích (SR) a Dukovanech (ČR) a zároveň se zahájily výstavby elektrárenTemelíně (ČR)  a Mochovcích (SR). Dva bloky v lokalitě Temelín (ČR) dostavěl ČEZ po roce 2000, Slovenské elektrárne spustily 2 bloky v lokalitě Mochovce (SR) na konci 90. let,  loni bylo rozhodnuto o dostavbě 3. a 4. bloku.

Eva Nováková                                                                           mluvčí ČEZ                                       






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688