Akcie ve světě  |  19.05.2009 15:34:03

Indie: Po výhře současné hlavní vládní strany ve volbách místní akcie rekordně rostly

Pondělní ráno bylo v nejlidnatější světové demokracii ve znamení velkého posílení tamních akciových titulů. Důvod jim k tomu dala strana Congress současného premiéra Singha (76), která vyhrála volby ve velkém stylu. Hlavní akciový index Sensex si během jediné obchodní seance připsal zisk přes 17 %, což je na široký index jeho typu skutečně neobvyklé. Od začátku roku zmíněný index již vyrostl celkově o 48 %. Z jiných indexů se ho povedlo překonat jen tomu peruánskému. Podle poměru současné ceny a předpokládaných zisků jsou však indické akcie oproti např. čínským nebo brazilským stále relativně levné a lze očekávat jejich další růst.

Bombayská burza přerušila díky nebývalému růstu benchmarkového indexu Sensex obchodování hned pár sekund po zahájení obchodování za pět minut deset dopoledne indického času. Po dvou hodinách bylo obchodování znovu umožněno, avšak díky dalšímu růstu bylo opět přerušeno, a to až do úterý.

Z konkrétních akciových titulů lze zmínit např. Bharat Heavy Electricals, která zásobuje elektřinou více než 70 % indických domácností a která si připsala 18 %. Obdobný růst ale zaznamenala i společnost Oil&Natural Gas Corp., jejíž název jasně říká, čím se zabývá. Regulace cen v jejím odvětví se pod Singhovou vládou dá do budoucna očekávat mírnější.

Neposilovaly však pouze akcie, ale i dluhopisy, jejichž výnosy klesly o cca 12 bazických bodů. Nákupní horečka se dotkla i indické měny rupie. Její denní zisky oproti americkému dolaru, které přesáhly 3 %, byly největší za posledních 20 let. Podle analytiků je zde předpoklad, že rupie bude ve své ziskové jízdě pokračovat a během dalšího roku posílí o 10-15 %. Zejména vůči americké měně je to dle mého názoru docela pravděpodobné.

Premiér Singh a jeho strana se poprvé dostali k moci v roce 1991. Pod jejich vedením nabrala Indie nový reformní směr, který umožnil třetí největší asijské ekonomice zvýšit svou produkci čtyřnásobně. Dříve byla však reformnost Singhovy vlády brzděna tím, že jeho strana musela spolupracovat s komunisty. Výsledek posledních voleb však umožňuje Singhovi a jeho straně pohodlně vládnou samostatně, což je důvod, proč investoři začali tak houfně nakupovat indické akcie.

Očekává se, že zahraniční subjekty budou s mnohem větší ochotou poskytovat indickému hospodářství svůj kapitál při novém rozložení moci ve státě. Nemusejí se totiž tolik bát zasahování státu do hospodářské sféry. Navíc díky změně vlády může být americká administrativa více nakloněna pomoci Indii proti rostoucím militantním choutkám v sousedním Pákistánu a Afghánistánu. Sečteno a podtrženo předpovídají analytici Indii letošní růst HDP o 6-8 %. Spolu s Čínou by tak Indie vykázala velmi solidní přírůstek produktu i přes negativní celosvětovou situaci. Budoucí hegemonii Asie konec konců předpokládá i George Soros. Jsem však toho názoru, že Indii ani Číně se nemůže povést udržet jejich vysoká tempa růstu po dlouhou dobu a tradiční tandem USA-EU bude i nadále určovat podobu ekonomického vývoje.

Autor: Petr Hlaváč, analytik X-Trade Brokers

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688