Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie ve světě  |  18.05.2009 16:04:29

Aktuální výhled dění na US trzích


US trhy mají za sebou aktuálně téměř čtyřicetiprocentní akciovou rally, jež odstartovala začátkem března tohoto roku a jež byla po celé uplynulé dva měsíce přiživována relativně pozitivními makrodaty a lepšícím se stavem bankovního sektoru. V tuto chvíli na Wall Street převládají dva hlavní názorové proudy, jakým směrem by měly US trhy zamířit. Podle toho prvního mají aktuálně akciové trhy stále prostor k růstu. Existuje však i druhý názorový proud, podle něhož se právě nyní nacházíme na krátkodobém vrcholu akciových trhů a právě na tento proud se v následujícím textu budeme soustředit. Pesimističtí prognostici pak podkládají svou vizi těmito 4 důvody:

1.      Aktuální situace na trhu práce

Míra nezaměstnanosti se v USA nachází stále pod devítiprocentní hranicí, nicméně podle konsenzu očekávání lze předpokládat další růst tohoto ukazatele až k deseti procentům, což je ještě jedna z těch optimističtějších vizí. Obecně se předpokládá, že dosažení 10% úrovně nezaměstnanosti je již v trzích započítáno. Není však nepravděpodobné, že se konsenzus očekávání změní a zvýší až do pásma 12%-13%. Tento posun naznačují i stále rostoucí požadavky o podporu v nezaměstnanosti (Initial Claims). Počet těchto požadavků v posledním týdnu vzrostl o dalších 32 tisíc na 637 tisíc, přičemž opět předčil očekávání v negativním slova smyslu, což byl v konečném součtu minulého týdne rovněž jeden z důvodů první výrazné týdenní korekce od březnových minim, když širší index S&P 500 zaznamenal pokles téměř o 4%.

                                                                                          

2.      Rostoucí cena energií

Cena za barel ropy (Light Sweet Crude Oil na NYMEX) se minulý týden dostala nad úroveň 57 USD/barel, tj. o 28% výše od hodnoty na které startovala na počátku tohoto roku. Podle mnohých analytiků může takto prudký nárůst cen energetických komodit jednoduše způsobit další utahování opasků a pokles spotřeby amerických domácností.

 

3.      Zvyšující se úrokové sazby

K zachování, resp. pokračování rally na akciových trzích je potřeba zachovat úrokové sazby na nízké úrovni. Hlavním důvodem je udržení schopnosti domácností uzavírat nové půjčky a pumpovat tak do oběhu více peněz. To se však aktuálně neděje, ba naopak. Úroková sazba u desetiletých vládních dluhopisů (10-year Treasury) vzrostla v porovnání se začátkem března o více jak polovinu.

 

4.      Contrarian indikátory dosahují nových extrémů

Index VIX, reprezentující očekávanou volatilitu S&P 500, se propadl na stejnou úroveň, na které se nacházel ve chvíli, kdy společnost Lehman Brothers oznámila svůj bankrot. Takto nízká úroveň indexu VIX symbolizuje jakýsi nezájem investorů reflektovat aktuální ekonomické problémy, jimiž prochází americká ekonomika. Podle Paula Brigandiho, portfolio manažera DirexionFunds, mohou extrémní hodnoty na VIX indexu symbolizovat rovněž “překoupenost“ trhů.

                                                                                               Zdroj: Marketwatch.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688