Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  07.05.2009 09:12:30

ČS - koment 7.5. - zasedání ECB a ČNB, pozitivní ADP a PMI

Region

 

·          CZ(D) Dnes zasedá ČNB, dle našeho odhadu (ke kterému se kloní i mírná většina analytiků) dodá ČNB poslední letošní snížení sazeb. Bude i nová prognóza, která namaluje pokles někde mezi 1-2%, možná i víc (Singer) – další cut se tam se slábnoucí ekonomikou, silnější korunou a nedokonalou transmisí měnové politiky vejde. Posléze čekáme stabilitu (první náznaky blížícího se dna jsou vidět), o rok  pak sazby na 2%. Vzhledem k tomu,že trh moc se snížením nepočítá (například swapy), může zde dojít k poklesu.

·          CZ(D-1) Česká vláda včera celkem grejt sakses – prodala bondy se splatností v roce 2012 za výnos jenom o cca 0.1 p.b. vyšší než při poslední aukci stejného bondu  v srpnu 2008.  Zájem byl velký (13 mld. CZK), prodalo se 5.6 mld. CZK. Ukazuje to, že úspěšná euro emise dokázala lokálnímu trhu (z pohledu MF) pomoci -  výnosy v této aukci jsou téměř „předkrizové“. V květnu a červnu nás čeká ještě dost aukcí (do konce roku chce MF dalších 90 mld. CZK, většinu právě v předprázdninových měsících).

 

Svět

 

·          EMU(D-1) Další z dobrých zpráv – PMI ve službách vzrostl nejvíce od prosince 2001: za březen to bylo 40.9, za duben již 43.8.  Stále se jedná o čísla pod 50, ale z úrovní, které jsme viděli v lednu, je to díkybohu vzdáleno. Pozitivní je i výhled – ten je nejlepší od června 2008 (54.4). Podobná zpráva přišla i z Británie – zpomalování je tam nejpomalejší za posledních 8 měsíců. Skutečně to vypadá, že dno je na dosah – pesimistické odhady, se kterými se nedávno roztrhl pytel (naposledy německá vláda),  se tak možná přece jen nevyplní.

·          EMU(d-1) A špatné (ale nepřekvapivé) zprávy – maloobchod v EMU  -4.2% r/r, což je vzhledem k drahému kreditu a nezaměstnanosti nepřekvapivé. Podobný scénář se projevuje v USA již několik měsíců – u EMU to bude podobné a ECB tak může spotřebitelskou poptávku vzít jako faktor pro dnešní očekávané snížení sazeb. To, jak rychle se přestane propadat, bude  určovat další trvání recese.

·          US(D-1) ADP report o zaměstnanosti mnohem lepší, než se čekalo (což znamená buďto pozitivní překvapení, nebo špatný odhad analytiků – vyberte si J ). V každém případě – 492 tis. míst ubylo v pracovním sektoru, což není málo, ale proti očekáváním (650 tis.) nebo březnové hodnotě (708 tis.) to zlepšení je citelné. Pokud se potvrdí podobný vývoj i v pátek na payrollech, bude to další znak, že recese (kterou rostoucí nezaměstnanost natahuje) bude kratší.

·          (D-1) Další banky snižovaly sazbyNorsko o 50 bodů na nejnižší historickou  (193 let) úroveň (1.50),  Rumunsko o 50 bodů na 9.50%..Norsko patrně trápí pokles produkce spojené s ropou (samotné produkce i investice)…

 

 

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688