Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  08.01.2001 11:00:00

Akcie: Akcie Komerční banky a Českého Telecomu pomohly pražské burze k dalšímu růstu

Ranní zpráva Komerční banky

Datum : 8.1.2001

Komentář k trhům



       Akcie Komerční banky a Českého Telecomu pomohly pražské burze k dalšímu růstu. Index PX-D v pátek posílil o 1,7% na 1397,9 bodu. Oba tyto tituly patřily k nejaktivněji obchodovaným, jejich podíl na objemu obchodů činil téměř 70%. Nejlépe se dařilo Českému Telecomu, který posílil o 3,3% na 529,8. Komerční banka přidala 1,8% na 975,3. České radiokomunikace vzrostly o 1,0%, ČEZ přidal 0,7% a Česká spořitelna vzrostla o 0,2%. Pouze Unipetrol se pohyboval proti trhu, když v pátek oslabil o 0,7%.

       Dnes očekáváme, že trh otevře níže v reakci na více než 6% propad amerického Nasdaqu. Nicméně, poptávka po ČEZu a Komerční bance může otočit vývoj během dne.

      

Komentář k zahraničním trhům



       Americké akciové trhy prošly v pátek korekcí podpořenou dalšími sníženími investičního hodnocení a zprávami o velkých ztrátách Bank of Americe. Index Nasdaq v pátek oslabil o 6,2% na 2407,7 bodu a DJIA poklesl o 2,3% na 10662,0 bodu. Nasdaq byl tažen níže významnými technologickými tituly jako je Cisco Systems. Nedařilo se bankovním titulům po zprávách, že Bank of America zaznamenala výrazné ztráty z obchodů s distributory k Kalifornii. Oslabovaly Citibank i JP Morgan Chase. Hewlett-Packard a GM ztrácely po snížení investičního hodnocení. Dnes se očekává mírná korekce pátečního propadu.

       Německé akciové indexy v pátek po celý den posilovaly taženy hlavně akciemi Deutsche Telecomu. Nicméně slabší začátek amerického obchodování zapříčinil pozdější korekci přírůstků. Index Dax posílil o 0,1% na 6382,3 bodu a technologický Nemax 50 ztratil 6,7% na 2332,3 bodu. Dařilo se výrobcům automobilů BMW a Volkswagen zatímco akcie DaimlerChrysler ztrácely v očekávání dopadu oslabení americké ekonomiky na hospodaření americké divize společnosti. Oslabovaly akcie pojišťovacích společností. Dnes se očekává, že akcie ze začátku zkorigují v reakci na propad Nasdaqu, trend se může během dne otočit.

      

Komentář ke společnostem



       Komerční banka

      

      
Německá HypoVereinsbank by měla 15. ledna začít due diligence banky. Ostatní zájemci o banku by se měly připojit později. Závazné nabídky by měly být podány koncem března a privatizace by měla být dokončena v polovině roku.

      

       Unipetrol

      


       Kanadská společnost Norex Petroleum ve shodě s Petro Kanada a německá firma BAGS se zajímají o privatizaci Unipetrolu.

       Chemopetrol, který je součástí Unipetrolu, plánuje investovat 4,2mld do nové polyethylenové polypropylenové jednotky a na zvýšení kapacity ethylenové jednotky.

       Podle našeho názoru je dosavadní účast pouze dvou zájemců o privatizaci Unipetrolu spíše zklamáním. Jedná se o následek nedávného rozšíření skupiny. Prodej Unipetrolu po částech by podle našeho názoru přilákal více zájemců s pozitivním dopadem na cenu. Nicméně, akcie Unipetrolu jsou podle našeho názoru fundamentálně podhodnocené a doporučujeme je k nákupu.

      

       ČEZ

      


       Energetický regulátor v pátek oznámil, že stanovil maximální předávací cenu mezi ČEZ a REAS ve výši 1232/MWh, což představuje nárůst o 4,2%. Cena obsahuje poplatek 169 za systémové služby.

       Cenové rozhodnutí je podle našeho názoru pozitivní pro ČEZ. Společnost poskytovala systémové služby v minulosti pro všechny účastníky na trhu bez jakékoliv kompenzace. Od nynějška bude každý výrobce nebo dovozce platit ČEZu 169/MWh pokud nebude systémové služby poskytovat sám. Ve druhém případě bude muset výrobce držet rezervní kapacitu což povede k nižší výrobě, která bude doplněna ČEZem. Ponecháváme nákupní doporučení na ČEZ.



      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688