TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.05.2009 09:46:01

Za zelené budou ve Fischerově vládě sedět Kocáb a Mika

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Designovaný premiér obdržel nominace na ministra pro lidská práva Michaela Kocába a na ministra životního prostředí Ladislava Miku za Stranu zelených od jejího předsedy Martina Bursíka. Fischer se jmény souhlasí, potvrdil Mediafaxu jeho mluvčí Roman Prorok.

Nominace oznámil Martin Bursík již v pondělí.

Původně nechtěla Strana zelených nominovat žádného ministra. Nedělní jednání o konečném rozdělení nominací do Fisherova kabinetu lídrů politických stran však názor nejmenší vládní strany změnilo. "Původně jsem měl totiž pocit, že ODS a ČSSD odmítají převzít odpovědnost za své kandidáty," popsal Bursík důvody, proč se zelení nominacím bránili.

"Nyní jsme ale připraveni navrhnout, jak pana Miku, tak pana Kocába a nést za naše návrhy veškerou zodpovědnost," poznamenal v pondělí předseda zelených a odstupující místopředseda vlády.

Šéfové ODS, ČSSD a SZ měli do pondělí předložit designovanému premiérovi Janu Fischerovi nové návrhy na ministry přechodné vlády v rezortech, kde původní nominovaní novému ministerskému předsedovi nevyhovovali. Návrh Fishera, který se snažil minulý týden prosadit tři své kandidáty u stran, neprošel. V nové vládě bude oproti prvním předpokladům zachováno místo ministra pro lidská práva, zrušena bude funkce ministra a předsedy legislativní rady vlády. ODS má navrhnout jména sedmi ministrů, ČSSD osmi a zelení dvou. Představení konečného složení kabinetu je plánováno 8. května.

Sporná byla i jména ministrů financí a průmyslu, Fischer s návrhy nesouhlasil. ODS na šéfa financí nakonec navrhla Eduarda Janotu, který nabídku přijal až poté, když jiný návrh, totiž setrvání současného ministra Miroslava Kalouska (KDU-ČSL), vetovala ČSSD. Socialisté na post šéfa průmyslu navrhli předsedu představenstva společnosti ČEPS Vladimíra Tošovského. Zbývá obsadit post ministra spravedlnosti. Navrženou kandidátku Danielu Kovářovou Fischer odmítl, ODS na ní trvá.

David Jareš, Tomáš Paták, jares@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688