Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  04.05.2009 11:59:56

Pokles cen ojetin v ČR se zastavil - v 1Q ceny stouply o 10%

V prvním čtvrtletí roku 2009 vzrostly v ČR ceny ojetin až o 10 procent. Prozatím se tak zastavil pokles cen ojetých vozidel, který trval prakticky po celý rok 2008. V dalších měsících roku 2009 se očekává spíše stagnace. Změnit by to podle společnosti LeasePlan mohlo zavedení šrotovného v ČR, které by zvýšilo zájem o nová auta, a také posílení koruny, které by vedlo k opětovnému dovozu ojetin z ciziny. Pak by ceny ojetin znovu klesaly.  

 

U ojetých Octavií II se během prvního čtvrtletí ceny zvýšily zhruba o 20 tisíc korun, u Fabií byl nárůst pozvolnější. „Nyní bude zajímavé sledovat, jaký vliv na další vývoj cen ojetin bude mít od dubna platná novela, která podnikatelům umožňuje odpočet DPH také při nákupu ojetého vozu,“ říká Martin Mitterwald, ředitel společnosti LeasePlan, která se zabývá operativním leasingem vozidel a ojeté automobily po vypršení operativního leasingu také prodává.

 

Ceny ojetin jsou i přes tento růst stále mnohem níže než začátkem roku 2008. Ojetou Octavii II bylo tehdy možné pořídit průměrně za 335 tisíc korun, zatímco dnes ji lze koupit zhruba o 85 tisíc levněji.

 

Ideální bylo zakoupit ojetý vůz v prosinci 2008. Tehdy se ceny pohybovaly nejníže v porovnatelné historii. Postupně slábnoucí koruna ale výrazně utlumila dovoz ojetých automobilů nakoupených v zahraničních autobazarech, což oživilo český trh s ojetými vozidly a přineslo zvýšení cen. Svou roli sehrála i hospodářská situace, kdy si lidé často raději koupí ojetinu než nové auto. Na trhu ojetých automobilů pak výrazně roste zájem o mladší vozidla a prudce klesá zájem o ojetiny, které mají najeto více než 130 tisíc kilometrů.

  

Jan Šimral

Madison PA

  

 

O LeasePlan ČR, s.r.o.

 

LeasePlan je evropským lídrem operativního leasingu automobilů a celosvětově patří k největším firmám poskytujícím automobilové služby. Každou minutu nakoupí pro své klienty v průměru dvě vozidla. Je zastoupen ve 30 zemích. V roce 1995 přivedl operativní leasing do České republiky a stal se jedničkou tuzemského trhu. Dnes zde spravuje vozový park téměř tisícovce klientů a v jeho flotile je přes 20 tisíc vozidel. Bližší informace o společnosti LeasePlan viz http://www.leaseplan.cz/. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688