TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  14.04.2009 10:06:00

Vláda schválila zákon, který otevírá cestu k předčasným volbám

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Odstupující kabinet Mirka Topolánka (ODS) v úterý na mimořádné schůzi odsouhlasil návrh ústavního zákona o zkrácení funkčního období Poslanecké sněmovny, který předložili předsedové poslaneckých klubů Petr Tluchoř (ODS), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Přemysl Rabas (SZ).

Zákon o zkrácení funkčního období sněmovny je jednou z podmínek toho, aby se předčasné volby mohly konat letos do 15. října. Na tom se politické strany předběžně dohodly v neděli 5. dubna. Návrh zákona nepochybně projde, protože ho podporují poslanci tří stran, které dohodu a následně i znění zákona podepsaly. To dává ústavní většinu pro jeho podporu v dolní parlamentní komoře. V SenátuODS s ČSSD ústavní většinu, tudíž nepotřebují podporu ostatních stran.

Určité výhrady vyslovili lidovci a zelení, nejraději by postupovali předepsaným ústavním způsobem tří neúspěšných pokusů o sestavení vlády. Zelení však podle České televize podpořili cestu speciálním ústavním zákonem.

Stejnou cestu využili zákonodárci také v roce 1998, kdy se stanovil nejzazší datum předčasných voleb. Podle předsedy ústavněprávního výboru sněmovny Marka Bendy (ODS) je nynější zákon doslova opsaný ten z roku 1998.

Odborníci na ústavní právo však tento postup považují za obcházení ústavy, podle nich by bylo mnohem čistší, kdyby se postupovalo podle ústavy. Právník Jan Kysela řekl Mediafaxu už po vyslovení nedůvěry vládě, že nejústavnějším řešením by bylo využití tří neúspěšných pokusů o vytvoření vlády, a potom vyhlásit předčasné volby. "Všechny úvahy o ústavním zákonu na schválení volebního období, je neúcta k ústavě. Podobně bychom mohli zkrátit období prezidentovi nebo soudcům Ústavního soudu," prohlásil s tím, že tři pokusy mohou trvat několik dnů či týdnů.

Postup však obhajoval Marek Benda tím, že jinak by se politická scéna ocitla do voleb ve zmatcích, kdy by neřešila ni jiného. "Postupovat podle ústavy znamená několik měsíců chaosu. Je to složité a bohužel na politické scéně platí, že si političtí partneři věří jen tak na půl. Výhodou ústavního zákona je, že sněmovna funguje naplno až do konce," prohlásil v úterý v ranním vysílání Českého rozhlasu.

Vzhledem k tomu, že 15. říjen připadá letos na středu, nejpozdější víkendový termín předčasných voleb je 9. a 10. říjen. Prezident může vypsat termín voleb tak, aby se konaly v posledních třiceti dnech volebního období.

Jitka Zadražilová, zadrazilova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688