TNBiz (TN.cz)
Finance  |  02.04.2009 02:00:01

Summit G20 ve čtvrtek vrcholí

Mediafax

LONDÝN (MEDIAFAX) - V Londýně ve čtvrtek vrcholí jednání summitu nejvýznamnějších vyspělých a rozvíjejících se zemí skupiny G20. Informuje o tom agentura Reuters.

Hlavním posláním celosvětového jednání na nejvyšší úrovni je snaha dospět ke společným rozhodnutím, která by umožnila nalézt cestu ze současné globální ekonomické krize. Význam summitu je podtržen především tím, že se jedná o krizi svým průběhem zcela bezprecedentní, která v sobě zahrnuje jak prvky „klasické," byť globální ekonomické recese, tak výrazné znaky celosvětové krize finanční a kreditní.

Zároveň jde o krizi, která v rozličných formách svého působení jen stěží najde obdobu a srovnání a jejíž dosah je znásoben i tím, že se odehrává jak v podobě skutečné, tak v podobě virtuální. Navíc ekonomický boj o přežití probíhá i na světové internetové dálnici, v nemilosrdném on line prostoru, kde důsledky jednotlivých očekávání a rozhodnutí dokážou bleskově zasáhnout oblasti nejbližší i nejvzdálenější.

Ostatně nikoliv náhodou to byl svět do značné míry právě svět elektronické a virtuální reality, který umožnil původně „nevinné“ hypotéční krizi, aby se rozvinula a znásobila do podob, kdy se z elektronické pavučiny stal kreditní krunýř, který zmrazil nejen celý finanční, ale i celý ekonomický svět a stále ještě ho drží v šachu.

A nikoliv náhodou se tak z několika nezaplacených hypoték, kdesi na jihu Spojených států (jak popisují původní prapříčinu s nadsázkou i někteří ekonomové) stala událost, kterou nyní nejen někteří, ale spíše drtivá většina ekonomů, označuje jako největší světovou hospodářskou krizi od 30. let minulého století.

Právě bezprecedentnost rozsahu, dosahu, stejně jako rozličnost a neuchopitelnost nečekaně složitých finančních a ekonomických forem nynější krize, která je hlavním důvodem pro pořádání nynějšího globálního summitu G20 na skutečně nejvyšší, a pokud možno i nejvšestrannější, mezinárodní úrovni.

Zcela zákonitě se tak mezi hlavní vyjadřovací prostředky summitu zařadila na přední místo nejen slova a hesla jako bankovní systém, trhy, regulace, investice, světový obchod, stimulační balíky či boj proti protekcionismu, ale i slova a hesla jako životní prostředí, udržitelný rozvoj, solidarita, jednota a pomoc, společná cesta a společný postup, důvěryhodnost a důvěra.

Již nyní je jasné, že tato slova ve vážné situaci, jakou současný svět prožívá, nejsou už dávno žádné fráze, ale spíše, či především, návod k jednání, které jinou alternativu nemá. Je ovšem otázkou, a hodně o tom napoví již nejbližší hodiny, jak se ideje a předsevzetí vyslovována nejen nejvyššími ekonomy, ale i novináři, filosofy, a především politiky, podaří naplnit. ¨

Ať tak či tak, již nyní lze bez přehánění prognózovat, že Londýn zažije ve čtvrtek patrně jeden z nejvýraznějších summitů v dosavadní světové, a nejen ekonomické, historii. Čili ať tak, či onak, závěrečná tisková konference, která se má ve čtvrtek v odpoledních hodinách z Londýna přenášet prostřednictvím nejvýznamnějších světových médií, bude, když ne převratná, tak určitě hodně zajímavá.

Michal Rollo, rollo@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688