Strategie.cz (Strategie.cz)
Marketing a média  |  20.03.2009 18:03:01

Veřejný zájem: Fritzl, nebo Dalík?

Tak jsme si během uplynulého týdne zase užili, aniž bychom o to nějak moc stáli. Naše média, bohužel i ta veřejnoprávní, rozhodla...

...že nejdůležitější kauzou na světě je odsouzení starého rakouského prasečkáře Fritzla. Nic proti tomu, bulvárních a šťavnatých zpráv není nikdy dost. Jenže kauza Fritzl byla šťavnatá možná tak loni v létě, kdy média odhalovala její okolnosti. Z českého hlediska mohlo být nyní možná ještě zajímavé, že rakouská justice dokáže takhle složitý případ dovést už během půl roku před soud. To je tak všechno.

Soukromé programy jako Prima a Nova mají samozřejmě nárok na to, aby si vysílaly Fritzla v úvodu svých zpráv celý týden, i když se divák nic nového nedoví. U nich totiž rozhoduje sledovanost, tedy „atraktivita“ zprávy. Proč nám ale Fritzla servíruje jako hlavní zprávu Česká televize? Jaký je zájem diváka veřejnoprávního média sledovat v hlavním zpravodajském čase kauzu, o které už vše podstatné ví? Česká televize se zkrátka s Fritzlem jako hlavní zprávou zařadila do komerčního stáda. Přitom měla v uplynulém týdnu výživného materiálu mnohem víc. Je velice trapné, když si toto veřejnoprávní médium nechalo „ukrást“ kauzu, v níž blízký přítel a poradce premiéra tlačí na jejího(!) reportéra, aby nezveřejňoval reportáž, která by mohla oslabit vládu. S kauzou přišel jako první soukromý deník. Budiž, může se stát. Ale proč se potom ČT do kauzy ve velkém stylu sama nepustila? Proč nechala premiéra, aby kauzu politického nátlaku na reportéra ČT zahrával trapnými prohlášeními o nějakých bubácích při prezidentské volbě? Proč nechala Marka Dalíka, aby nařkl reportéra ČT, že chtěl úplatek?

Ale abychom televizi jen nehaněli. Přece jen se po výrocích Dalíka zmohla alespoň na tiskovou zprávu s tím, že se proti nařčením premiérova poradce „důrazně ohrazuje“ a že možná i zváží patřičné „právní kroky“. Marek Dalík se určitě třese strachy a s ním i premiér…

Škoda, Česká televize měla po delší době možnost dobře prodat sólokapra, který mířil hodně vysoko. Nejdřív si ho ale nechala odlovit a potom ještě uplavat. Fritzl je přece jenom větší jistota, proti které čeští politici nemohou nic mít. Jenže tenhle rakouský kapr už je hodně prošlý a ohlodaný.

Veřejný zájem: Fritzl, nebo Dalík?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688