Petr Hanisch (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  14.12.2000 14:42:43

Novela obchodního zákoníku . oznamovací povinnost

Komise pro cenné papíry

tel: 2109 6260
fax: 2421 2879

TISKOVÁ ZPRÁVA

Novela obchodního zákoníku: oznamovací povinnost ohledně podílu na hlasovacích právech společnosti

Novela obchodního zákoníku s účinností od 1. ledna 2001 nově definuje institut tzv. oznamovací povinnosti. Novela má zprůhlednit proces povinného oznamování podílu na hlasovacích právech a přispět tak k vyšší transparentnosti akcionářské struktury společností s registrovanými akciemi. Došlo také k odstranění nejasností dosavadní formulace zákona. Nová formulace oznamovací povinnosti výslovně stanoví, že povinnému oznamování podléhá dosažení, překročení nebo snížení stanoveného podílu na hlasovacích právech v důsledku nabytí nebo zcizení (tj. například prodej) cenných papírů, s nimiž je spojeno hlasovací právo – tzv. účastnických cenných papírů.

Oznamovatel, tj. osoba, která nabude nebo zcizí účastnický cenný papír společnosti se sídlem v České republice, jejíž akcie jsou registrované, a v důsledku jeho nabytí nebo zcizení podíl oznamovatele na hlasovacích právech společnosti dosáhne nebo překročí hranice 5 %, 10 %, 15 %, 20 %, 25 %, 30 %, jedné třetiny, 40 %, 45 %, 50 %, 55 %, 60 %, dvou třetin, 70 %, 75 %, 80 %, 90 % a 95 % všech hlasovacích práv této společnosti anebo se sníží pod tyto hranice, je povinen tuto skutečnost písemně oznámit společnosti, Komisi pro cenné papíry (dále jen “Komise”) a Středisku cenných papírů (dále jen “Středisko”).

Oznamovatel je povinen oznámit tuto skutečnost všem uvedeným subjektům nejpozději do tří pracovních dnů poté, co se o nabytí nebo zcizení rozhodného počtu účastnických cenných papírů dověděl nebo dovědět mohl. Jestliže stanovené hranice podílu na hlasovacích právech dosáhly nebo přesáhly osoby jednající ve shodě nebo se dostaly pod ně, jejich podíly na hlasovacích právech se pro účely plnění oznamovací povinnosti sčítají. Oznamovací povinnost je splněna, splní-li ji jedna z osob jednajících ve shodě a uvede požadované údaje i o ostatních osobách jednajících ve shodě, včetně podílu každé z nich na hlasovacích právech.

Osoby, které k 1. lednu 2001 splňují podmínky pro vznik oznamovací povinnosti podílu na hlasovacích právech, jsou povinny splnit oznamovací povinnost do 30. června 2001, pokud jim povinnost oznámit dosažení, zvýšení nebo snížení podílu na hlasovacích právech nevznikne dříve.

Oznamovatel, který je v prodlení s plněním oznamovací povinnosti, nesmí smluvně nabývat další účastnické cenné papíry a nesmí po dobu prodlení vykonávat hlasovací práva spojená s účastnickými cennými papíry, které nabyl nad hranici, jejíž překročení naposledy řádně oznámil, jinak ztrácí hlasovací práva spojená se všemi účastnickými cennými papíry, které nabyl.

Středisko ve spolupráci s Komisí připravilo pro oznamovatele přehledný formulář, který obsahuje všechny zákonné náležitosti oznámení. Jeho použití usnadní povinným osobám plnění oznamovací povinnosti. Formulář má dvě varianty, a to pro oznámení samostatného oznamovatele a pro oznámení osoby jednající ve shodě. Formuláře budou k dispozici od 15. 12. 2000 v elektronické podobě na adrese www.scp.cz v sekci služby – formuláře. Středisko je povinno informaci o podílu na hlasovacích právech uveřejnit.

Novela obchodního zákoníku obsahuje také novelu zákona o Komisi pro cenné papíry, která zavádí nové pravomoci Komise. S účinností od 1. ledna 2001 podléhá státnímu dozoru Komise též plnění oznamovací povinnosti. Zjistí-li Komise porušení této povinnosti, využije všech zákonných prostředků nápravy, včetně uložení pokuty až do výše 100 mil. .

S ohledem na možný vznik výkladových problémů spojených s praktickou aplikací novelizovaného institutu oznamovací povinnosti bude Komise ochotna poskytnout všem dotčeným osobám konzultace týkající se výkladu a aplikace nové právní úpravy.

V Praze dne 14. prosince 2000

Radka Procházková

tisková mluvčí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688