Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.03.2009 10:37:08

RMS - souhrn 10.týdne

Měřeno indexem trhu ztratily akcie na české burze RM-SYSTÉM 1,7%. Lépe se v týdnu dařilo finančním titulům. Naopak nejvyšší pokles zaznamenaly technologické tituly a úplně nejhůře dopadly v týdnu akcie Orco.

Dividenda ČEZu v pásmu 43,5 - 52 

Na domácím kapitálovém trhu nebylo v uplynulém týdnu příliš mnoho zajímavých korporátních informací. Ale rozhodně stojí za zmínku ohlášené hospodářské výsledky ČEZu, který investory příliš příjemně nepřekvapil.

Ve 4.Q vytvořil ČEZ zisk 5,63 mld. , což bylo o 1,5 mld. méně než očekávání analytiků.

Provozní zisk dosáhl 11,96 mld. při tržbách 49,8 mld. . Na rok 2009 plánuje společnost vytvořit zisk 50,2 mld. , tedy o 6% více než v roce 2008.

27.2.2009 zrušil ČEZ 9,816% vlastních akcií, což by i přes zachovaný výplatní poměr 50-60% ze zisku indikovalo vyšší dividendu v pásmu kolem 48  na akcii. Při současném kurzu 650  činí hrubý dividendový výnos 7,4%. Mírným zklamáním bylo odložení dalšího zpětného odkupu na neurčito

NezaměstnanostUSA 8,1%

Situace v USA se stále zhoršuje, což v pátek potvrdila data o nezaměstnanosti, která prudce vzrostla na 8,1%. Více nezaměstnaných znamená menší spotřebitelské výdaje a právě na spotřebě je celá ekonomika USA založená. Nižší spotřebitelské výdaje znamenají nižší tržby firem a otevírají dveře k dalším úsporám nákladů v podobě dalšího propouštění.

Jak z tohoto kolotoče ven? Americká vláda ve spolupráci s centrální bankou se rozhodla ekonomiku podpořit gigantickými záchrannými balíčky, které by měly odlehčit finančnímu sektoru a vytvořit 3,5 milionu nových pracovních míst. Bohužel doba, za kterou se tato ekonomická transfuze projeví, je relativně dlouhá, respektive zatím se reálná situace nikterak nezlepšuje. Jestli je tato cesta správná budeme moc posoudit až zpětně. Aktuálně ale USA stojí na poměrně výrazném scestí, protože každý další nezaměstnaný stojí státní rozpočet finanční prostředky a těch nemá americký rozpočet opravdu nazbyt. Při výdajích 3,6 bil. a příjmech pouze 2,4 bil. plánuje Obamova administrativa na rok 2010 schodek 1,2 bil. USD, tedy více než 26 bil. . Jednou bude tyto dluhy muset někdo zaplatit a jen připomeňme, že dluhy byly spouštěcím katalyzátorem současné krize. Tisk nových peněz na podpůrné balíčky bude v budoucnu rovněž velkým inflačním rizikem.

Obrovské finanční prostředky stojí USA podpora krachujících ústavů jako je pojišťovna AIG, která jen za kvartál prodělala přes 61 mld. USD. Jenomže mají Spojené Státy na vybranou? Těžko předvídat, co by se přesně odehrávalo, kdyby padla svého času největší pojišťovna na světě. Pravděpodobně by to spustilo dominový efekt velmi podobný tomu, který následoval po pádu Lehman Brothers. Dotace tak vyjdou USA stále levněji než krach AIG, který by asi byl z pohledu tržního prostředí čistším řešením. Ekonomiku naštěstí stále drží neutuchající důvěraamerický dolar, který se aktuálně pohybuje v poměrně stabilním pásmu kolem 1,27 EUR / USD 

Roman Jandík

RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.04.2008RMS - souhrn 15.týden: Nejlépe Uni a Exxon Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.03.2008RMS - souhrn 12.týden: Akcie VW si připsaly 20% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688