Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.02.2009 09:34:49

Erste Bank oznámila předběžné výsledky hospodaření za rok 2008

Erste Group včera nečekaně oznámila předběžné výsledky hospodaření za rok 2008. Čistý zisk, včetně pozitivního dopadu prodeje pojišťovacích poboček (přibližně 600 mil. EUR) by měl dosáhnout 1,3 mld. EUR (4,1 EUR na akcii). Naše předběžné odhady počítaly se ziskem na úrovni 1,56 mld. EUR. Tento výsledek mimo jiné ukazuje, že Erste hospodařila ve čtvrtém čtvrtletí se ztrátou více jak 150 mil. EUR.


Toto negativní překvapení je pravděpodobně způsobeno vyššími opravnými položkami a rezervami a negativním dopadem přecenění některých finančních aktiv, kvůli zhoršení makroekonomické situace v posledních měsících a očekávání nárůstu nesplácených úvěrů. Přecenění portfolia cenných papírů typu ABS/CDO se negativně projevilo ve výkazu zisku a ztrát ve výši 160 mil. EUR (0,5 EUR na akcii). Za prvních 9 měsíců roku ztráta z přecenění činila 66 mil. EUR, což znamená, že jen ve 4Q banka odepsala dalších téměř 100 mil. EUR. Dopad přecenění části portfolia určeného k prodeji (available for sale), který se projeví přímo ve snížení vlastního kapitálu bude ještě výrazně vyšší (nevstupuje do výkazu zisků a ztrát).


Banka se dále rozhodla využít mimořádného zisku z prodeje pojišťovacích aktivit a odepsat nehmotný investiční majetek (goodwill) z akvizic na Ukrajině a v Srbsku (87 mil. EUR) a částečně v Rumunsku (480 mil. EUR) v celkové výši 570 mil. EUR před zdaněním. Snížení hodnoty nehmotného investičního majetku v Rumunsku bude dále ještě zahrnovat snížené firemní hodnoty a hodnoty klientské základny v důsledku prodeje pojišťovacích obchodů (112 mil. EUR), odpisy klientské základny (69 mil. EUR) a negativní dopad devalvace měny bez vlivu na výkaz zisku a ztrát (370 mil. EUR). Celkově se tak sníží o více než 1 mld. EUR na 2,7 mld. EUR. Veškerá tato přecenění jsou sice nefinančního charakteru a nemají přímý dopad na samotné hospodaření banky, nicméně ať už přímo, či prostřednictvím nižšího zisku se promítnou ve snížení vlastního kapitálu a následně tak také do nižší kapitálové přiměřenosti banky.


Očekávaná hodnota kapitálové přiměřenosti (Tier 1) ke konci roku 2008 je nyní 7,2 % což je sice výrazně více než je požadováno regulátorem (4%), ve srovnání s ostatními bankami v regionu či v západní Evropě je to však spíše nižší hodnota. Toto číslo nezahrnuje plánovanou kapitálovou injekci státu ve výši 2,7 mld. EUR.


Na úrovni provozního zisku banka vykázala růst o 19% na 3 mld. EUR což je více než byl původní plán banky (15%). Provozní výnosy zrostly o 14% na 7 mld. EUR, rychleji než provozní náklady (+10% na 4 mld. EUR).


Po očištění o výše uvedené operace očekává banka čistý zisk banky za celý rok 2008 ve výši 860 mil. EUR (2,7 EUR na akcii).
Celkově hodnotíme oznámené předběžné výsledky negativně, jelikož nenaplnily očekávání trhu. Na druhou stranu, konzervativní přístup k vytváření rezerv a opravných položek může bance pomoci v budoucnu. Pozitivní je také provozní výkonnost banky, která naznačuje, že základní podnikání banky není zatím významně zasaženo očekávaným ekonomickým zpomalením v regionu. Vzhledem k tomu, že oznámená čísla povedou ke změnám v našem oceňovacím modelu, dáváme naši současnou roční cílovou cenu (40,6 EUR) a dlouhodobé doporučení (koupit) do revize.


Akcie Erste včera (11:45 SEČ) reagovaly propadem o 9 % na 291 , což je však také způsobeno včerejším propadem na vídeňské burze po zavření trhu v Praze a propadem bankovního sektoru v USA (-12% d/d).

 

Milan Lávička

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688