Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Komodity  |  22.01.2009 12:17:00

Co jsou futures a jak je lze využít?

Futures kontrakty, které jsou nepříliš často v češtině označována také jako futurita, patří mezi tzv. termínové obchody. Jsou zároveň druhem finančního derivátu. Futures jsou přesněji řečeno smlouvy, na základě kterých se smluvní strany zavazují koupit (resp. prodat) určitý objem aktiva k určitému budoucímu okamžiku za cenu stanovenou předem při uzavření kontraktu. Oproti opcím z těchto kontraktů tedy vyplývají pro obě strany jak práva, tak povinnosti.

 

Tato definice však sedí také na obdobné finanční deriváty se jménem forwardy. Rozdíly ale mezi futures a forwardy jsou. První odlišnost spočívá v tom, že zatímco futures jsou vysoce standardizovány a obchodují se na přímo k tomu určených burzách, tak forwardy nejsou standardizovány a obchodují se na OTC (over the counter) trzích, tedy trzích neburzovních. Druhým rozdílem je to, že prvně jmenované deriváty se vypořádávají každý den pomocí tzv. maržových účtů, jak si vysvětlíme za chvíli, avšak deriváty jmenované později se vypořádávají až v době splatnosti smlouvy.

 

Každý futures kontrakt má tzv. podkladové aktivum neboli bazický instrument. To je aktivum, na jehož koupi (prodeji) se smluvní strany dohodly. Cena futures kontraktu je odvozena od tzv. spotové ceny podkladového aktiva. To je cena, za kterou se dané aktivum obchoduje na klasickém spotovém trhu, kde okamžiky uzavření smlouvy a jejího vypořádání spadají v jeden. Podkladovým aktivem může být celá řada věcí, od komodit jako jsou ropa nebo zlato, až po např. cizí měny, akcie či akciové indexy. V ČR se obchodují futures na akcie společnosti ČEZ a Erste Bank, ale i na akciový index PX, tedy hlavní index Burzy cenných papírů Praha, kde se práve s těmito futures obchoduje.

 

Vypořádávání obchodů a hedging

K vysvětlení toho, jak obchodování s futures vlastně funguje, použijeme imaginární příklad. Řekněme, že jste ředitel firmy vyrábějící šperky ze zlata a bojíte se, že až budete za tři měsíce kupovat zlato pro svou výrobu (prostředky na něj budete mít z nějakého důvodu právě až v tu dobu), bude jeho cena tak vysoká, že podnik skončí ve ztrátě. Rozhodnete se tedy vstoupit na trh s futures na zlato.

 

Za tím účelem kontaktujete obchodníka s cennými papíry a ten vám otevře již výše zmíněný maržový účet. Na něj musíte složit tzv. počáteční marži, čili peněžní prostředky ve výši určitého procenta z ceny kontraktu. Počáteční marže se pohybují zpravidla mezi 5 a 10 procenty. Řekněme, že budete potřebovat 100 trojských uncí zlata (něco málo přes 3 kg), spotová cena zlata je 850 USD za trojskou unci, futures se splatností za tři měsíce mají cenu 820 USD za trojskou unci. Hodnota kontraktu je tedy 820 USD * 100 = 82 000 USD. Dále řekněme, že počáteční marže je ve výši 10%, čili 8 200 USD, a vy jí v takové výši složíte.

 

Do druhého dne se cena futures na zlato na burze změní na 810 USD za trojskou unci. Při vypořádání tohoto obchodního dne tedy bude z vašeho maržového účtu odepsáno (820 USD – 810 USD) * 100 = 1000 USD, protože to je vaše ztráta. Řekněme, že další den by cena futures šla na 830 USD za trojskou unci, to by znamenalo, že od začátku kontraktu jste celkem vydělali (830 USD – 820 USD) * 100 = 1000 USD. Protože vám první den byla odečtena částka 1000 USD, musí vám nyní být přičtena částka 2000 USD, takže na vašem maržovém účtě by měla být po vypořádání druhého dne částka 9 200 USD. Podobným způsobem by se vypořádával každý další obchodní den až do doby splatnosti kontraktu.

 

Řekněme, že v době splatnosti kontraktu by spotová i futures cena byly 900 USD za trojskou unci.  To znamená, že na vašem maržovém účtu by teď bylo 8 200 USD + (900 USD – 820 USD) * 100 = 16 200 USD. Tuto částku by vám váš broker vyplatil. Stále ale potřebujete 100 trojských uncí zlata, a tak je nakoupíte za 90 000 USD na spotovém trhu. Tento nákup vás vyšel o 80 USD za každou trojskou unci dráže, než kdybyste si zlato kupovali před třemi měsíci. Přesně to, co jste vydělali na futures trhu, jste zároveň prodělali na spotovém trhu.

 

Kdyby se situace vyvíjela opačně a futures cena se propadla na 740 USD za trojskou unci, tak byste naopak na futures trhu prodělali, zatímco na spotovém trhu vydělali. Je tedy vidět, že ať by se dělo cokoliv s cenami zlata, vy jste si jí díky futures vlastně zafixovali na 820 USD za trojskou unci. Což je přesně to, co jste chtěli. Eliminovali jste riziko změny ceny zlata. Tomu se říká, že jste provedli tzv. hedging. Hedgovat ovšem nemusíte jen proti změnám cen komodit, ale i proti změnám cen měn či akcií apod.

 

Je třeba k výše uvedenému ještě poznamenat dvě věci. První z nich je, že v průběhu vypořádávání vaší pozice na futures trhu se mohlo stát, že zůstatek vašeho maržového účtu mohl poklesnout pod tzv. udržovací marži, která se stanoví ve výši určitého procenta z ceny kontraktu, avšak nižšího než u počáteční marže. V tom případě by vám váš broker zavolal, udělal by tedy tzv. margin call, a chtěl by po vás, abyste doplnili svůj účet o takovou částku, abyste na něm měli opět prostředky ve výši počáteční marže.

 

Druhou věcí je, že obchod na futures trhu s sebou přináší nějaké náklady. Za vymazání rizika změny ceny podkladového aktiva tak logicky musíte něco zaplatit. Někteří brokeři vybírají poplatky, někteří však žádné nevybírají a jejich ziskem je pouze tzv. spread, což je rozdíl mezi prodejní a nákupní cenou daného futures kontraktu.

 

Spekulace

Jak jsme již uvedli výše, futures kontrakty mohou být používány pro hedging, ten však není jediná možnost využití futures. Futures se stejně dobře dají využít pro spekulaci. Obrázek níže (Graf 1) ukazuje, jak se budou vyvíjet vaše zisky či ztráty, jestliže budete spekulovat na růst ceny podkladového aktiva, tedy bude mít dlouhou pozici (podkladové aktivum na futures trhu nakoupíte), a jestliže budete spekulovat na pokles ceny podkladového aktiva, tedy budete mít krátkou pozici (podkladové aktivum na futures trhu prodáte). Důležité je uvést, že účinkování na trhu s futures s sebou přináší obchodování na tzv. páku (anglicky leverage).

 

Když je počáteční marže např. stanovena ve výši 10% z hodnoty kontraktu, tak potom je páka rovna 1/0,1 = 10. Na váš maržový účet totiž složíte určitou částku, ale ve skutečnosti ovládáte kontrakt na částku desetkrát vyšší. Oproti vámi investované částce tedy vyděláváte nebo proděláváte desetkrát více vyjádřeno v procentech, než kdybyste museli na účet složit částku ve výši celé hodnoty kontraktu. Tato vlastnost futures je samozřejmě velice přitažlivá, ale nebezpečná zároveň. Můžete dosáhnout obrovských zisků, ale také obrovských ztrát. Jedny subjekty tak využívají futures kontrakty k omezení rizika, zatímco jiné je používají k jeho zvýšení.

 

Graf 1

 

 

Arbitráž

Futures se dají využít také k arbitráži mezi spotovým a futures trhem, tedy k realizaci teoreticky bezrizikového zisku. Pakliže by byla spotová cena nějakého aktiva nižší, než cena na trhu futures, pak bychom toho totiž mohli využít k tomu, že bychom aktivum na spotovém trhu koupili a zároveň ho na futures trhu prodali. I kdyby tomu však tak bylo, je třeba počítat s poplatky a spreadem, které můžou bezrizikovému zisku snadno zabránit. Díky značné dokonalosti futures trhů je každá příležitost k bezrizikovému zisku prakticky okamžitě zlikvidována změnou poptávky a nabídky, která vychílí ceny daného aktiva.  

 

Autor: Petr Hlaváč, analytik společnosti X-Trade Brokers

 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688