X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  13.01.2009 11:23:01

Forex: Evropské akcie pátým dnem v červených číslech. Libra slabší na všech hlavních párech

Pátým obchodním dnem v řadě dnes slábnou akcie v Evropě, které se znovu dostávají pod prodejní tlak, když v dopoledních hodinách odepisoval německý DAX ze své hodnoty 1,72%, zatímco francouzský CAC40 a britský FTSE100 ztrácely 2,06%, resp.1,22%. Mezi nejvíce ztrátové tituly se opět zařadily akcie energetických a těžařských firem, které doplácejí na obavy obchodníků z recese v největších světových ekonomikách a tak dnes například akcie Rio Tinto ztrácely 8,28%, zatímco akcie BHP Billiton odepisovaly 4,35%. Výprodej evropských akcií a nedůvěra v rizikovější investice dnes znovu doléhá na obě hlavní evropské měny, které pokračují v propadu na páru s dolarem, ke kterému se euro prodávalo v 10:50 na ceně 1,3291 EUR/USD, zatímco libradolaru slábla na 1,4675 GBP/USD. Britská měna se dnes přitom řadí mezi vůbec nejslabší z nejvíce obchodovaných měn, když ztrácí také k japonskému jenu a k euru, k němuž se v 10:50 propadla na cenu 0,9056 EUR/GBP. Na páru s eurem libře přitom nijak nepomohly ani ranní výsledkyeurozóny, kde byl zveřejněn německý index cen ve velkoobchodním prodeji, který v prosinci meziměsíčně klesal o 3% a opět tak o něco více přiblížil možnost agresivnějšího uvolňování měnové politiky ECB, která by tento čtvrtek podle většinových odhadů trhu měla snížit základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 2%.

Jedinými zajímavějšími čísly z Británie dnes byly v 10:30 výsledky listopadové obchodní bilance, ani ta však libře nijak nepomohla a skončila za očekáváním, když se deficit oproti původně odhadovaným 7,6 mld. liber prohloubil až na 8,3 mld. Zatímco import klesal v listopadu pouze o 0,5 mld. liber, export překvapil propadem o 1,2 mld., a to i přes prudké oslabení britské měny z posledních měsíců. Ani slabá libra tak zatím, díky klesající poptávce ze Spojených států a z Evropy, nedokáže nahradit slábnoucí domácí poptávku v Británii a tamní firmy tak musejí i nadále čelit zhoršujícím se podmínkám, které je tlačí k dalšímu propouštění a zastavování výroby.

Dalších fundamentů z Evropy se dnes již nedočkáme a obchodníci tak budou vyčkávat především na odpoledne zveřejněné výsledky z druhé strany Atlantiku, odkud přijde listopadová obchodní bilance Kanady a Spojených států.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688