Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Z domova  |  30.12.2008 10:27:16

Mediafax: Politologové se rozcházejí v názoru, zda by byl Topolánek vhodný eurokomisař

Senátor Jiří Oberfalzer (ODS) tvrdí, že podle toho, jak se chová současný předseda vlády Mirek Topolánek (ODS) lze soudit, že chce být eurokomisařem. Politologové oslovení v pondělí agenturou Mediafax jsou však v názoru, zda by byl vhodným kandidátem, nejednotní.

 

"Eurokomisař nereprezentuje národní zájmy. Pana Topolánka s jeho vztahy k Evropské unii si nedokážu představit, jako eurokomisaře," řekla Mediafaxu politoložka Vladimíra Dvořáková.

 

Politologové nevylučují, že dosazení Topolánka na post eurokomisaře by bylo účelové. "Odsunuli by ho z ODS, ale v podstatě by ho vykopli na vyšší místo," řekl Mediafaxu politolog Petr Just s tím, že na tuto variantu šéf občanských demokratů pravděpodobně nebude chtít přistoupit.

 

"Může to být snaha Topolánka ze strany vyštípat. Tím by se pak mohl (prezident Václav) Klaus opět nějakým způsobem ODS zmocnit," konstatoval politolog Bohumil Doležal. Václav Klaus stranu v dubnu 1991 založil.

 

ODS vedl až do roku 2003, kdy se stal prezidentem a musel ji opustit. Od té doby zastával post čestného předsedy ODS. Na sjezdu strany začátkem letošního prosince oznámil, že se postu čestného předsedy ODS vzdává.

 

Kdo je eurokomisař?

Komisaři pocházejí z členských států unie, nejsou však jejich zástupci. Nesmějí od nich přijímat instrukce a jsou povinni prosazovat výhradně zájmy Společenství. Celkem je nyní 27 komisařů, každá země má v Komisi jednoho komisaře. Evropští komisaři mají pětiletý mandát stejně jako evropští poslanci.

 

Politolog Jan Kubáček by Topolánka viděl jako eurokomisaře pouze, pokud by ODS neustála volby do Evropského parlamentu. "Pokud by došlo k rozkolu strany po volbách do Evropského parlamentu, je tu šance, že by případnou nabídku přijal," řekl Mediafaxu Kubáček.

 

Podle něj by byl současný premiér přijatelný jako eurokomisař i pro opozici. "Sice by opozice měla výhrady, ale Topolánkova pozice by byla silná vzhledem k tomu, že by za sebou měl předsednictví," dodal Kubáček.

 

Evropská komise je orgánem iniciativním, výkonným a kontrolním. Je oprávněna předkládat legislativní návrhy Radě Evropské unie. Komise má rovněž za úkol sledovat dodržování práva Společenství a může členskému státu přímo i jednotlivým osobám udílet pokuty.

 

Komise zastupuje Evropskou unii navenek, včetně udržování diplomatických styků a sjednávání mezinárodních smluv. Spravuje z převážné části rozpočet EU.

 

Oberfalzer soudí, že Topolánek chce být eurokomisařem

Senátor Jiří Oberfalzer (ODS) tvrdí, že podle toho, jak se chová současný předseda vlády Mirek Topolánek (ODS) lze soudit, že chce být eurokomisařem. Oberfalzer to řekl v pondělí Mediafaxu.

 

"Je to čistě má soukromá spekulace, nicméně současné chování premiéra napovídá tomu, že by se mohl o post eurokomisaře ucházet," uvedl Oberfalzer. Poukázal na to, že ačkoli ODS si již dříve zakázala podporovat iniciativy, které by přenášely národní pravomoci na Evropskou unii, nynější kongres nechal rozhodnutí o ratifikaci Lisabonské smlouvy na poslancích a senátorech.

 

Lisabonská smlouva některé národní kompetence omezuje ve prospěch Bruselu. Oberfalzer soudí, že Topolánkova zdrženlivost vůči ujednání je jedním ze znaků toho, že chce mít v očích Evropské unie neutrální postavení.

 

(Zdroj: Mediafax)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688