Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  18.12.2008 09:58:16

ČR - maloobchod v říjnu klesl, prodej aut poklesl o 8,6%

Maloobchod, ubytování a stravování - říjen 2008

Sezónně očištěné tržby v maloobchodě bez motoristického segmentu klesly v říjnu meziměsíčně reálně o 0,7 % a meziročně o 0,1 %. Bez očištění se tržby snížily o 2,3 %, v tom za potraviny o 2,8 % a za nepotravinářské zboží o 2,0 %. V motoristickém segmentu sezónně očištěné tržby klesly meziměsíčně reálně o 1,3 %, meziročně o 1,8 % a bez očištění o 5,2 %, přičemž za prodej motorových vozidel se snížily o 8,6 %. Za ubytování a stravování se sezónně očištěné tržby meziměsíčně snížily o 0,9 % a neočištěné meziročně klesly o 5,5 %.

* * *
Sezónně očištěné tržby v maloobchodě (OKEČ 52) klesly v říjnu meziměsíčně reálně o 0,7 %, v tom za potraviny o 1,2 % a za nepotravinářské zboží o 0,3 %. Meziměsíční růst trendové složky je již 13 měsíců stabilizovaný v rozmezí od 0,0 do 0,1 %, jedná se tedy v podstatě o více než rok trvající stagnaci maloobchodního prodeje (tabulka č. 3).

Graf č. 1
Graf Tržby v maloobchodě (OKEČ 52)

Meziročně po očištění o vliv pracovních dní, kterých bylo v říjnu 2008 o jeden méně než ve stejném měsíci 2007, klesly tržby reálně o 1,1 %. Po očištění i o sezónní vlivy se tržby snížily o 0,1 %, z toho za nepotravinářské zboží vzrostly o 1,6 %. Sezónně neočištěné tržby se snížily o 2,3 %, v tom za prodej potravin o 2,8 % a za prodej nepotravinářského zboží o 2,0 %.

Největší podíl na celkovém úbytku tržeb měly v říjnu specializované prodejny s ostatním nepotravinářským zbožím a prodejny se smíšeným zbožím s převahou potravin, které jsou otevřené většinou pouze v pracovní dny a proto citlivě reagují na meziročně rozdílný počet pracovních dní. Celkově bylo sice v říjnu méně jen o jeden pracovní den, ale oproti loňskému roku chyběly dva úterky, což jsou pro prodej nepotravinářského zboží nejvýznamnější prodejní dny. Růst zaznamenaly pouze specializované prodejny elektroniky, elektrických přístrojů, nábytku a dalšího zboží pro domácnost, podílově málo významný maloobchod provozovaný prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby a prodej použitého zboží (tabulka č. 2).

Cenový deflátor ke stejnému období předcházejícího roku byl 102,7 %. Nejvyššího růstu dosáhly ceny v prodejnách potravin, v tom ve specializovaných o 7,1 %, v nespecializovaných o 5,8 %. V prodejnách drogistického, farmaceutického a kosmetického zboží se ceny zvýšily o 4,9 %, ve stánkovém a ostatním prodeji provozovaném mimo prodejny o 2,8 %, v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží o 2,0 %. Naopak v prodejnách potřeb pro domácnost se ceny snížily o 1,5 %, v zásilkovém obchodě o 1,4 %, za použité zboží o 1,0 %, v prodejnách textilu a obuvi o 0,4 % a za ostatní nepotravinářské zboží o 0,2 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem klesly v říjnu sezónně očištěné tržby v maloobchodě v EU 27 reálně meziměsíčně o 0,3 %, meziročně po očištění o pracovní dny o 0,8 %. Z členských států, za které byla data dostupná, rostly tržby meziročně v Rumunsku o 9,4 %, v Polsku o 5,1 %, na Slovensku o 4,6 %, v Bulharsku o 2,8 %, ve Slovinsku o 2,5 %, ve Spojeném království o 2,4 %, ve Finsku o 1,4 % a v Litvě o 0,9 %. Snížily se v Lotyšsku o 14,4 %, v Estonsku o 8,5 %, ve Španělsku o 7,8 %, v Dánsku o 5,4 %, v Německu o 1,5 %, v Lucembursku o 1,4 %, v Rakousku o 1,1 %, ve Švédsku o 0,7 %, v Portugalsku o 0,5 % a v Belgii o 0,1 %.

* * *

V motoristickém segmentu (OKEČ 50) sezónně očištěné tržby klesly meziměsíčně reálně o 1,3 % a meziročně o 1,8 %. Neočištěné tržby se meziročně snížily o 5,2 %, přičemž za prodej motorových vozidel klesly o 8,6 %, zatímco za prodej pohonných hmot se zvýšily o 2,3 %.

V maloobchodě včetně motoristického segmentu (OKEČ 52 + 50) se sezónně očištěné tržby meziměsíčně reálně snížily o 0,9 % a meziročně o 0,6 %. Sezónně neočištěné tržby klesly meziročně o 3,3 %.

V ubytování a stravování (OKEČ 55) se sezónně očištěné tržby snížily meziměsíčně reálně o 0,9 %. Sezónně neočištěné tržby klesly meziročně o 5,5 %, v tom v ubytovacích zařízeních o 7,4 % a ve stravovacích zařízeních o 4,7 %.

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688