Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  17.12.2008 09:50:29

Saxo Bank: V roce 2009 si ekonomika sáhne na nové dno

Ropa se obchoduje za 25 USD. Index S&P 500 spadl o 50 % na 500. Růst čínského HDP padá na nulu. EUR/USD padá na 0,95. Itálie opouští režim ERM. Pokud se 10 šokujících předpovědí Saxo Bank pro následující rok stane skutečností a splní se stejně jako většina předpovědí pro rok 2008, ekonomické podmínky se v roce 2009 dramaticky zhorší.

„Předpovídáme, že rok 2009 bude bodem obratu, protože situace se již dále zhoršit nemůže.  A to je pozitivní jev,” říká hlavní stratég banky, David Karsbol.

 

Předpovědi specialisty na online obchodování a investice jsou sestaveny jako součást Výhledu banky pro rok 2009. Jako každý rok banka zpracovala předpovědi událostí na globálních trzích, které často přicházejí nepředvídatelně, doslova jako blesk z čistého nebe. Rok 2009 poskytuje bezútěšný pohled. Události, které lze jen stěží předvídat, mají velký dopad, vyskytují se ojediněle a jsou mimo rámec normálních očekávání.

 

Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2009:

 

1)      Dojde k velkým sociálním nepokojům v Iránu, protože vláda nebude schopna zajistit dodávky základních potřeb kvůli nižším cenám ropy.

2)      Ropa se bude obchodovat za 25 USD, protože se zpomalí poptávka kvůli nejhoršímu globálnímu ekonomickému zpomalení od velké krize.

3)      Index S&P se v roce 2009 dostane na 500 kvůli klesajícím příjmům, mizící hodnotě nemovitostí a rostoucím nákladům na financování v podnikovém sektoru.

4)      EU pravděpodobně přijme opatření proti nadměrným schodkům státních rozpočtů v některých členských státech a Itálie může uskutečnit předchozí hrozby a opustit úplně mechanismus ERM .

5)      Měnový pár AUD/JPY poklesne na 40. Pokles na trzích komodit ovlivní australskou ekonomiku.

6)      Měnový pár EUR/USD poklesne na 0,95, a pak se dostane na 1,30, protože rozvahy evropských bank budou pod velkým tlakem kvůli angažovanosti na ochabujících východoevropských trzích a ekonomickým napětím uvnitř Evropy.

7)      Růst čínského HDP poklesne na nulu. Vývozem poháněná odvětví čínské ekonomiky budou značně poškozena volným pádem ekonomické aktivity globálního obchodu, a to zejména v USA.

8)      Kdo přišel první, bude první venku. Některé východoevropské měny, jejichž kurz je navázán nebo částečně navázán k EURu, budou pod rostoucím tlakem kvůli odtokům kapitáluroce 2009.

9)      Index Reuters/Jefferies CRB poklesne na 30 % na hodnotu 150. Komoditní bublina praská, výstřelky spekulantů jsou tak velké, že zkreslily statistiky poptávky a nabídky.

10)   roce 2009 dojde k stabilizaci prvních asijských měn k CNY. Asijské ekonomiky se budou ve zvýšené míře zaměřovat na Čínu, aby nalezly nové obchodní partnery a snížily své zaměření na USA, jak tomu bylo doposud.

David Karsbol, hlavní stratég Saxo Bank, uvádí:

„Vůbec není přehnané nazývat dnešní situaci nejhorší ekonomickou krizí. Bohužel se téměř splnily všechny naše předpovědi z minulého roku. To, co bývalo přehnané, se nyní zdá být normální,“ uvádí Karsbol.

 

„V roce, kdy docházelo k větším fluktuacím trhů a ekonomik než kdykoliv předtím, se nic nezdá neobyčejné nebo nemožné. Předpokládáme, že rok 2009 bude ve stejné míře nepředvídatelný, a proto jsme učinili deset šokujících předpovědí, které se ve velké míře zaměřují na to, co by se mohlo stát globálním indexům a měnám. Rok 2009 se stane bodem obratu, protože se situace již dál zhoršit nemůže. A to je pozitivní jev,“ uvádí Karsbol.

 

„V roce 2008 index S&P 500 poklesl o více než 25 % oproti svému maximu 1182 z roku 2007, světové ceny ropy se přiblížily předpovídanému maximu 175 USD a ekonomický růst ve Velké Británii se stal negativním. Zůstává otázkou, které naše předpovědi pro rok 2009 se splní, ale soudě podle předchozích let se některé z nich určitě splní," dodává.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688