Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  27.11.2008 14:30:13

Strategie PKN ORLEN pro období 2009–2013

Nová strategie rozvoje PKN ORLEN se soustředí na posílení efektivity a další rozvoj. Růst hodnoty společnosti bude realizován ve třech oblastech: základní činnost, vytváření nových sekcí a desinvestice aktiv mimo základní činnost. Jedním z finančních předpokladů aktualizované strategie je získání operačního zisku před amortizací (EBITDA), při ocenění zásob vypočtených metodou LIFO, na úrovni 7,8 miliard PLN v roce 2013. Předpokládané investiční výdaje mají v období 2009–2013 činit 12,6 miliard PLN.

 

Strategické předpoklady

Účinné působení posilující efektivitu: operační efektivita, integrace aktiv a sekční řízení umožní zaujmout dobrou pozici pro další rozvoj koncernu v oblasti základní činnosti, prodloužení hodnotového řetězce, jakož i využití sekcí těžby a energetiky jako páky dynamického růstu.

 

V procesu vytváření strategie byly vytýčeny klíčové prvky rozvoje PKN ORLEN. Základem budou rafinérská, maloobchodní a petrochemická sekce. Koncern navíc plánuje rozvoj těžební činnosti a chce vstoupit i do další oblasti – energetické branže – a při tom optimálně využít dosavadní a v tomto sektoru nezbytný potenciál. PKN ORLEN se chce také soustředit na tzv. core business a plánuje desinvestice v chemickém a telekomunikačním sektoru, čímž uvolní kapitál soustředěný do této oblasti.

 

Rafinerská sekce

V rafinérské sekci bude jednou z klíčových činností zvýšení výroby motorové nafty v souvislosti s větším objemem zpracované ropy a dávek určených petrochemické oblasti. Výtěžnost nejvýnosnějších středních destilátů vzroste roku 2013 ve srovnání s rokem 2007 o 6 procentních bodů na úroveň 49 %. V důsledku toho vzroste výroba motorové nafty v témže období o 44 % a bude činit 12,5 milionu tun. V ekonomicky odůvodněných případech se bude uvažovat o zpracování ropy pro třetí osoby.

 

V období 2009–2013 bude realizován investiční program, který předpokládá výdaje na úrovni 5,2 miliard PLN. Největší investice v sektoru budou spojeny se zvýšením výroby motorové nafty – do zařízení na hydroodsiřování nafty v Płocku a Možejkách. V oblasti efektivity budou výsledky vylepšovány podle srovnávacích analýz agentury Solomon: zlepšení indexů energetické a pracovní náročnosti a využití výrobních zařízení. Díky těmto zásahům má operační zisk před zdaněním EBITDA z rafinérské činnosti v roce 2013 dosáhnout úrovně 4,5 miliard PLN.

 

Logistika

Důležitým prvkem posilování konkurenční převahy koncernu bude další rozvoj úseku logistiky. K nejdůležitějším předsevzetím v této oblasti patří výstavba produktovodu z rafinerie v Možejkách do mořského přístavu, což umožní zvýšení objemu exportu a snížení transportních nákladů. Nové úseky produktovodů vzniknou také v Polsku mezi Ostrowem Wielkopolským a Vratislaví a mezi Boronowem a Trzebiní. Koncern rovněž počítá s intenzivnějším využitím potenciálu existujících a nově budovaných podzemních zásobníků, díky nimž bude možné lépe zabezpečit skladovací potřeby a lépe využít propojení skladovaných produktů. PKN ORLEN bude pokračovat v restrukturalizaci sítě vlastních zásobníků.

 

Velkoobchod a maloobchod

Hlavním cílem sektoru velkoobchodu je udržení vedoucí pozice v jednotlivých zemích a rozvoj obchodu na perspektivním ukrajinském trhu a také navázání kontaktů s partnery v Bělorusku. Strategické předpoklady pro tento sektor se soustředí na zvýšení efektivity až na úroveň 200 milionů PLN výnosů ve finančním výsledku v roce 2013 dosaženém zlepšením obchodních podmínek. Jedním z nejdůležitějších prvků strategie tohoto sektoru je prodej více než třetiny objemu výroby díky vlastní maloobchodní síti a zabezpečení a aktivní přebírání přepravních sítí importu.

 

Co se týče sítě benzinek, bude se důsledně pokračovat v dosavadní účinné politice různých značek. Pokračovat bude ekonomická značka v Německu, ekonomická značka i prémium v Polsku a v Čechách a prémium na Litvě. Strategickým plánem zůstává rovněž vstup na ukrajinský trh, a to v závislosti na hospodářské a politické situaci. Činnost PKN OLREN se soustředí na další posílení značky (nejvíc identifikovatelné v celém regionu) a na zvýšení efektivity prodeje na benzinkách a prodeje v nepalivové oblasti. Kapitálové náklady na investici do tohoto sektoru budou průměrně činit 300 milionů PLN ročně, dohromady pak 1,4 miliard PLN v období 2009–2013. Příjmy maloobchodního sektoru do EBITDA v roce 2013 mají dosáhnout 1,2 miliard PLN. Klíčovým prvkem maloobchodního sektoru PKN ORLEN bude další rebranding benzinek a rozvoj franchizových sítí. PKN ORLEN očekává do roku 2013 zlepšení podílu na všech mateřských trzích koncernu o 4 procentní body.

 

Petrochemie

Situaci PKN ORLEN v petrochemickém sektoru budou ovlivňovat investice do nových produktů a práce na větším růstu efektivity. Zlepšení efektivity bude možné díky zlepšení cenové politiky a také ukazatelů a struktury výnosů (při použití analýz agentury Solomon a ukazatele PTAI). Jednou z největších investicí bude zařízení PX/PTA, které umožní nárůst EBITDA na úroveň 2,7 miliard PLN v roce 2013. Ve strategii jsou pro petrochemické potřeby předpokládány investiční náklady ve výši 4,9 miliard PLN do roku 2013. Situační analýza poukázala rovněž na potřebu desinvestičních kroků. V souvislosti s omezenými synergiemi se základní činností PKN ORLEN bylo rozhodnuto o uvolnění vázaného kapitálu z PVC a umělých hnojiv, aby byla udržena role strategického dodavatele surovin pro chemický průmysl.

 

Surovinová politika

Aby bylo pro koncern zajištěno co nejlepší řešení v oblasti surovinové politiky, budou uzavřeny dlouhodobé dohody dodávek ropy, mezi nimi také se značným úrokem, krátkodobé nákupy budou směřovat na dočasně podhodnocené druhy. Jedním ze základních cílů PKN ORLEN bude zajištění přinejmenším dvou zdrojů dodávek pro každou rafinerii. Zajistí se tím bezpečnost a optimalizace struktury dodávek.

 

Co se týče sektoru těžby, dosáhnou investiční náklady celkem 700 milionů PLN ovlivňujících finanční výsledky až do roku 2013. Těžební projekty se soustředí především na již identifikovaná naleziště v zemích se stabilní politickou situací a s přijatelnou úrovní rizika. Průměrná roční výše výdajů na tento sektor bude činit 140 milionů PLN. V tomto sektoru PKN ORLEN plánuje průběžnou situační analýzu a využití nabízejících se investičních příležitostí, jakož i, podle možností, uzavírání strategického partnerství. Plánuje se, že v roce 2013 dosáhne vliv tohoto sektoru na EBITDA koncernu výše 182 milionů PLN.

 

Energetika

Jedním z nových prvků strategie je energetický sektor. Základem růstu efektivity bude v tomto případě dosažení maximální synergie se sektorem rafinerie a rozvoj podpořený dostupností plné infrastruktury k dalšímu rozvoji energetické činnosti. Tyto předpoklady budou realizovány v souvislosti s vývojem dnes dostupných a s monitoringem nových technologií. PKN ORLEN předpokládá výstavbu energetického sektoru za využití spolupráce s partnery v této branži.

 

Základní finanční údaje – vyrovnaný rozvoj s bezpečnými finančními parametry

Investiční náklady PKN ORLEN v letech 2009–2013 byly stabilizovány na úrovni 12,6 miliard PLN, z toho rafinerie 41 %, petrochemie 39 %, maloobchod 11 %, hledání a těžba 6 % a podpůrné funkce 3 %. Položky investičních prostředků do roku 2013 obsahují projekty spojené s rozvojem (58 %), jakož i vyplývající z rostoucích regulačních požadavků (6 %) a z nezbytné renovace (36 %).

 

Realizované investice a zlepšení efektivity v celém koncernu umožní nárůst EBITDA v roce 2013 až do výše 7,8 miliard PLN. Finanční cíl nebere v úvahu desinvestice, případné akvizice nebo strategická partnerství.

 

Finanční bezpečnost zajistí politika zavádění investičních projektů v souladu se strategickými plány koncernu, která předpokládá jejich verifikaci z hlediska míry návratnosti a hierarchizace spojené se situací na trhu. Předpokládá se také udržení alespoň 2 miliard PLN nevyužitých úvěrových prostředků.

 

Firma se bude snažit o důsledné zvýšení návratnosti investovaného kapitálu, který má roku 2013 dosáhnout 11 %. Po celé období let 2009–2013 se bude zadlužení firmy utvářet na bezpečné úrovni. Prioritou firmy je udržet výši zadlužení v rozmezí 30–40 % hodnoty vlastního kapitálu. V roce 2009 dojde k přechodnému vzrůstu pákového efektu spojenému s pokračováním pokročilých investičních projektů. Od roku 2010 je možné očekávat zvýšení volných peněžních toků, které v následujících letech sníží pákový efekt a umožní další dynamický rozvoj koncernu.

 

Tisková kancelář

PKN ORLEN

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688