Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Investice  |  26.11.2008 14:16:04

Svět ve finanční krizi: Konec bezstarostných časů?

III. Mezinárodní finanční fórum Zlaté koruny, které se pod tímto názvem uskuteční 9. prosince v TOP Hotelu Praha, bude kromě hledání odpovědí na problémy způsobené světovou finanční krizí také setkáním celé řady domácích a zahraničních ekonomů a finančních odborníků.

 

Takové setkání má svůj význam, protože finanční krize v ekonomicky a finančně propojeném světě nepostihuje izolovaně jednotlivé země, ale stává se jediným velkým globálním problémem. A tak je k němu také zapotřebí přistupovat. Poprvé od vypuknutí světové finanční krize budeme tak mít v Praze možnost blíže se s těmito přístupy seznámit a lépe se připravit na další možný vývoj.

 

Jedním z odborníků, který na finančním fóru Zlaté koruny vystoupí a který se dlouhodobě zabývá světovou ekonomikou, je Jan Švejnar. Věnuje se zejména tranzitivním ekonomikám a obecně ekonomickému vývoji. Vedle působení na michiganské universitě v USA je i vědeckým pracovníkem Národohospodářského ústavu AV ČR, u jehož zrodu stál. Má tak možnost zhodnotit současný vývoj jak z hlediska světových dopadů krize, tak dopadů a výhledů pro Českou republiku.

 

István Székeley, profesor ekonomie z Budapešti, působí v Evropské komisi a Mezinárodním měnovém fondu. Téma svého pražského příspěvku zaměřil na finanční krizi a evropskou reakci. Euro a světová finanční krize se jmenuje příspěvek Antona Marcinčina, ekonoma Světové banky. V Praze již vystupoval tento charismatický Slovák s velkým ohlasem na květnovém finančním fóru Zlaté koruny. Na něm zaujala jeho prognóza dalšího vývoje zemí střední Evropy včetně České republiky, která se již z části naplnila. Jak by měl vývoj v našem regionu v příštím roce a následujících letech pokračovat, bude námětem jeho současného vystoupení. Zabývat se bude především tím, jak souvisí dnešní vývoj s naším vstupem do eurozóny.

 

Z Itálie přijede na finanční fórum Piercarlo Gera, ředitel pro strategii přední světové poradenské společnosti Accenture. Jeho příspěvek má název Strategické možnosti pro banky po finanční krizi. Bankovní sektor byl v první fázi krize zasažen nejvíce, a aby byl opět funkční, musí projít změnami. Piercarlo Gera bude hovořit o tom, jak by tyto změny měly vypadat a jak se budou banky transformovat. Daniel Stelter , ředitel berlínské pobočky Boston Consulting Group, se jako světový expert zabývá tzv. krizovou kontrolou a strategií přežití v dobách hospodářské krize. Jeho příspěvek, na rozdíl od příspěvku Piercarlo Gera, je zaměřen na nefinanční sektor, zejména průmyslové a další společnosti, které se v důsledku finanční krize dostávají do potíží. Uvede, jak ochránit společnosti před  nejhoršími dopady krize a představí rychlý a komplexní plán na ekonomickou obnovu.

 

Finanční fórum Zlaté koruny bude místem ještě jednoho setkání, které není zcela běžné. Na fórum byli pozváni všichni dosavadní ministři financí, kteří se na tomto postu v  české vládě od roku 1989 vystřídali. Včetně současného ministra Miroslava Kalouska, který nad finančním fórem převzal záštitu a vystoupí na něm, se jich vystřídalo celkem devět. Někteří, jako Bohuslav Sobotka a Vlastimil Tlustý, zůstali v politice. Jiní, jako Ivan Pilip, Pavel Mertlík nebo Jiří Rusnok, pracují ve finančním sektoru. Mají tak s krizí přímou zkušenost a mohou její obraz a vnímání rozšířit o svůj specifický pohled.

 

Více informací o III. Mezinárodním finančním fóru Zlaté koruny najdete na  http://www.zlatakoruna.info/financni-forum.

 

(Autor: Zlatá Koruna) 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688