Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  13.11.2008 11:12:00

Svět ve finanční krizi a co bude dál?

Svět po finanční krizi nebude už to, co byl. Co všechno nás čeká a jak se s tím vyrovnáme, na to se pokusí odpovědět III. mezinárodní finanční fórum Zlaté koruny.

 

V pořadí již třetí mezinárodní finanční fórum Zlaté koruny se koná 9. prosince 2008 v TOP Hotelu Praha. Zvolilo si výmluvné téma „Svět ve finanční krizi: Konec bestarostných časů?“ Záštitu nad finančním fórem převzal ministr financí Miroslav Kalousek, který na fóru vystoupí s jedním z klíčových projevů Finanční krize a český trh. Pozornost jistě vyvolá účast profesora Jana Švejnara, který poprvé od vzniku finanční krize v Praze veřejně vystoupí s vlastním obšírným hodnocením toho, co krizi způsobilo a jak její důsledky ovlivní směřování světové ekonomiky.

 

O globálních dopadech finanční krize dnes již nikdo nepochybuje. Potíže nezasáhnou jen samotný finanční sektor, ale projeví se v ekonomice prakticky všech zemí. Varování před koncem bezstarostných časů zaznělo už v květnu na druhém finančním fóru Zlaté koruny s názvem Hypoteční krize – globální problém globálních trhů. Zaznělo i z úst Antona Marcinčina, ekonoma Světové banky, který předvídal kromě celosvětového poklesu citelné zpomalení ekonomiky rychle se rozvíjejících zemí střední Evropy, Českou republiku nevyjímaje. Marcinčin bude i hostem tohoto fóra a budeme si moci vyslechnout, jak svou prognózu dále rozvine.

 

Jeden z našich předních ekonomů, profesor Miroslav Tuček z VŠE se domnívá, že... hospodářská krize u nás nebude bezprostředně vyvolána krizí finanční, jako v západní Evropě a USA, pokud vypukne, bude způsobena spíše „nákazou“ ze zahraničí a reakcí českých firem na novou situaci. Určitým dopadům se nevyhneme. Svědčí o tom ostatně stále se snižující odhady růstu HDP na rok 2009 i poněkud překvapivě razantní snížení úrokových sazeb centrální bankou, které nezafunguje hned, ale spíše s ohledem na další vývoj, jenž lze již předvídat.

 

Přelije-li se krize do reálné ekonomiky, dotkne se většiny z nás. Konec bezstarostných časů tak nemusí být nadsázkou. Nejde o nic fatálního, spíše o varování. Svět půjde dál, otázkou je jak? Pro  českou ekonomiku bude rozhodující, jak se krize projeví v evropském regionu a jaký vliv bude mít na české exportéry. Finanční fórum se bude věnovat i těmto otázkám. Jejich význam zdůrazňuje účast  Jaroslava Míla, prezidenta Svazu průmyslu a dopravy a Petra Kužela, prezidenta Hospodářské komory.

 

Na pořadu dne je i zásadní reforma měnového a finančního systému. Svět už si podobný kolaps, který odstartovala americká hypoteční krize, nemůže dovolit. Některá radikální opatření navrhovaná např. prezidentem Sarkozym, se zdají za současné situace poněkud nereálná. Zavedení tvrdších pravidel pro světový finanční sektor však zřejmě bude nezbytné. To, že se fungující bankovní systém při současném propojení světového hospodářství neobejde bez globálních pravidel, prohlašuje již citovaný profesor Tuček. Předseda Evropské komise José Barroso se vyjádřil, že trhy jsou globální a národní dohled už nadále nedává žádný smysl. Vznikne snad nějaký globální superregulátor?

Otázek je mnoho a na řadu z nich bude finanční fórum hledat odpověď. Zájemci o účast se mohou přihlásit na www.zlatakoruna.info .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688