Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  30.10.2008 09:06:12

ČS - koment k 30.10. - sazby a americký HDP za 3Q

ČR  a region 

·   Polská centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny. Klíčová sazba tak zůstává na úrovni 6,0%. Příklon měnové politiky se oficiálně změnil na „neutrální úroveň“ z předešlého příklonu ke zvyšování sazeb, jelikož centrální banka nyní vidí přibližně stejnou pravděpodobnost toho, že inflace ve střednědobém horizontu skončí pod a nad inflačním cílem 2,5%. V rámci své nové prognózy centrální banka viditelně upravila odhad růstu pro příští rok směrem dolů, a to až na 2,6%. Tento odhad se nám a i trhu jeví jako pesimistický. Reziduální obavy ze mzdového vývoje a z toho, že inflační očekávání zůstanou na vyšší úrovni podle našeho názoru podporují scénář nezměněných sazeb v nejbližších měsících. První snížení čekáme na začátku příštího roku, kdy už bude inflace na nižší úrovni a mzdy budou vykazovat známky zpomalování.

·   Včera bylo na trzích vidět opatrné a jemné snižování rizikové averze. V této atmosféře měny našeho regionu posilovaly. Pod jejich zisky se podepsal i záchranný balíček ze strany MMF, EU a Světové banky pro Maďarsko, který byl větší než trhy čekaly a podpořil tak opatrný optimizmus a naději, že světové instituce pomohou zemím střední a východní Evropy přežít stávající turbulence na trzích. Nejvýraznější zisky zaznamenal zlotý, posílil ale i forint a česká koruna, která se dostala pod úroveň 23,80 CZK/EUR. Dnes budou regionální měny reagovat hlavně na vývoj euro-dolaru, mohlo by pokračovat zklidňování, sledovat se bude i zasedání rumunské centrální banky. Ta by podle očekávání trhu a Erste Bank měnit sazby neměla, rizika jsou však ve směre jejich zvýšení.

 

Svět

·   Objednávky zboží dlouhodobé spotřebyUSA se v září nečekaně zvýšily o 0,8% díky dopravním prostředkům a zbrojním nákupům. Po očistění o tyto efekty však data nedávají moc příčin jásat, výhled pro ekonomiku je pořád slabý. Dolar pod vlivem jemného opadnutí rizikové averze v očekávání snížení sazeb ze strany americké centrální banky včera posiloval.

·   Od FEDu se vzhledem na propad trhů a další zhoršení ekonomického výhledu očekávalo snížení klíčových sazeb o 50 bodů. Tato očekávání se naplnila, hlavní sazba se dostala na úroveň 1%. Dveře zůstaly otevřené dokořán pro další uvolnění měnové politiky. FED totiž prohlásil, že i po včerejším snížení sazeb rizika pro růst přetrvávají. Z prohlášení byla navíc vypuštěna zmínka o inflačních rizicích, inflace by se naopak měla v následujících čtvrtletích pohybovat na úrovních konzistentních s cenovou stabilitou. Kontrakty futures započítávají se 70%-ní pravděpodobností další snížení sazeb o 25 bodů letos. Dolar pokračuje v oslabování. Cena ropy vzrostla nad 70 USD/barel v naději, že snižování sazeb podpoří oživování růstu.

·   Dnes se bude pozorně sledovat hlavně odhad amerického HDP za třetí kvartál. Analytici předpovídají jeho pokles. Trh by reagoval zejména na slabší než očekávané číslo, které by vedlo k zhoršení nálady a opětovnému nárůstu rizikové averze.

Mária Hermanová
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

10.06.2011ČS - koment 10.6. - finální HDP, inflace, ECB Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.12.2010ČS - koment k revizi HDP za 3Q Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
12.11.2010ČS - koment k HDP za 3Q - výrazně pozitivní překvapení Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.09.2010ČS - koment k revizi českého HDP za 2Q2010 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688