TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  26.10.2008 08:36:00

Předvolební průzkum: Obamův náskok nad McCainem poklesl na pět procentních bodů

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Kandidát Demokratické strany na post prezidenta Spojených států Barack Obama nyní nad svým rivalem, republikánským senátorem Johnem McCainem, vede o pět procentních bodů. Vyplývá to z předvolebního průzkumu veřejného mínění Reuters/C-SPAN/Zogby, o kterém v neděli informuje agentura Reuters.

Aktuálně by Obamu volilo 49 procent voličů, McCain má podporu 44 procent. Rozdíl mezi oběma kandidáty se tak postupně snižuje, protože v pátek Obama vedl o devět procentních bodů a ve čtvrtek dokonce o 12 procentních bodů. Podle Johna Zogbyho, experta na průzkumy veřejného mínění, McCain získává příznivce svým vlastním ekonomickým plánem na řešení současné finanční krize. Tím získává hlasy střední třídy.

Barack Obama si pohoršil u skupiny nezávislých voličů, kde jeho náskok klesl z pátečních 26 procentních bodů na 14. U žen má Obama náskok před svým rivalem o 14 procentních bodů. Podle expertů bude popularita kandidátů u žen pravděpodobně rozhodovat volby.

Obamovo celkové vedení se od středy minulého týdne pohybovalo v dvouciferných číslech. Během posledních dvou týdnů dlouho kolísalo mezi dvěma až osmi procentními body. Obama bodoval kvůli svým návrhům na řešení finanční krize. Podstatným zůstává Obamovo vedení u příjmové skupiny do 35 tisíc dolarů ročně, kde činí jeho podíl 70 procent. McCain nyní mírně vede u všech ostatních příjmových skupin, což způsobilo jeho zvýšený zájem o ekonomické otázky.

McCain zvýšil své vedení u skupiny bělošských voličů na 12 procentních bodů a mezi mužskými voliči si polepšil z vyrovnaného stavu na vedení o 4 procentní body.

Třídenní telefonický průzkum, jehož statistická chyba je 2,9 procenta, se uskutečnil mezi 1203 pravděpodobnými voliči. Jde o takzvaný sledovací výzkum, kdy jsou do průměru započítávána poslední dosažená data a nejstarší data vypadávají.

Sobotní výsledky průzkumu, který provedl Gallupův ústav, ukázaly, že v obdobném sledovacím průzkumu vede Obama nad McCainem rozdílem sedmi procentních bodů.

Podíl hlasů pro nezávislé kandidáty doznal drobnou změnu, když podíl Ralpha Nadera poklesl na jedno procento a je nyní stejný jako podíl hlasů pro Boba Barra. Podíl nerozhodných voličů je tři procenta.

Prezidentské volby v USA se konají 4. listopadu. Ve volbách nerozhoduje většina hlasů v lidovém hlasování, ale většina hlasů z 538 volitelů, jejichž počty jsou rozděleny jednotlivým státům unie podle počtu obyvatel. Až na dva státy přitom hlasy volitelů všechny připadají vítězi voleb v tom kterém státě.

Jaroslav Kratochvíl, kratochvil@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688