TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  25.10.2008 22:30:00

Politologové: Situaci v ODS vyřeší radikální změny

PRAHA (MEDIAFAX) - Pokud chce ODS zůstat nejsilnější pravicovou stranou v Česku s relativně stabilní voličskou základnou, měla by se naučit lépe komunikovat a změnit své vedení. Podle některých politologů však občanští demokraté nesmí jednat v afektu a s adrenalinem v krvi, kterého mají po volbách až moc.

V přímém rozporu s názory některých politologů je první místopředseda ODS Pavel Bém. Ten požaduje svolání kongresu ODS ještě před řádným termínem, který je naplánován na 5. prosince. "Pro ODS není nejlepší, aby se konal mimořádný kongres. Po volbách potřebují všichni vychladnout, zbavit se bezprostředních emocí. Na kongresu je třeba jednat v klidu a s rozvahou," řekla agentuře Mediafax politoložka Vladimíra Dvořáková.

"Málokdy se vidí, aby se takhle silná, celorepubliková strana rozpadla na několik frakcí. Ale stojí za tím hlavně ztráta krajů. V dnešní době jsou kraje klíčové k vládnutí ve státě, za jejich ztrátu musí někdo nést následky co nejdřív, aby se ODS nerozložila kompletně," řekl politolog Rudolf Kučera. "Proto si myslím, že čím dřív svolají kongres, tím lépe pro ně. Bém má reálnou šanci se na tom kongresu stát předsedou ODS. Je na tom líp, než byl Topolánek v dobách jeho nástupu, dodal Kučera.

"ODS totiž dlouhodobě špatně a neochotně komunikuje. A veřejnost nemá ráda nedořešené konflikty, například kauza Morava," komentoval propad občanských demokratů politolog Jan Hartl. Také on se přimlouvá za konání kongresu před původně stanovený termín 5. prosinec. "Musí být ochotni mezi sebou komunikovat s rozvahou a bez volebních emocí," dodal. Také on potvrzuje, že pozice Mirka Topolánka ve straně je ohrožená. "Ať už ten kongres bude předčasný nebo v řádném termínu, předsednické křeslo Topolánka je ve velkém ohrožení," zakončil Hartl.

Šimon Hradní, hradni@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688