Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  29.09.2008 09:25:08

ČS - koment k 29.9. - týdenní výhled

USA

O       Makro data: Obchodování by mělo nadále dominovat dění kolem balíčku na pomoc finančním trhům. Čím déle se jednání budou protahovat a čím bude pomoc okleštěnější a nepřímější tím větší nervozitu lze čekat. Vysoká nervozita znamená tlak proti dolaru, pokles výnosů státních dluhopisů, vysoké sazby na mezibankovním trhu a pokles cen akcií. Definitivní nepřijetí návrhu nebo jeho přijetí v neefektivní formě by pravděpodobně znamenalo další podstatnou destabilizaci trhu. Data budou především na začátku týdne na vedlejší koleji, ovšem páteční údaje z trhu práce budou mít prvořadý význam: dá se očekávat, že budou slabé až hodně slabé, pokud do té doby bude přijat paulsonův plán na pomoc finančnímu sektoru lze očekávat uvadnutí pravděpodobné vlny optimismu a pokud plán přijat nebude prohloubení turbulencí. V každém případě by měl tento údaj vést k přesunutí pozornosti od kritických problémů finančního sektoru ke stále vážnějším problémům reálné ekonomiky. Menší než obvyklé reakce lze čekat i na řadu v jiné době prvořadých údajů (především ISM). Pravděpodobná je výraznější reakce na slabší data kvůli extrémně vysoké nervozitě na trhu.

O       FX a FI: lze čekat pokračující volatilitu – dolar by měl zůstat pod tlakem a směřovat postupně k 1,50 k euru. U dluhopisů je odhad vývoje velmi závislý na osudu paulsonova plánu: přijetí – růst výnosů po celé délce křivky, nepřijetí by mělo přinést pokles výnosů (nelze ovšem vyloučit ani paradoxní růst pokud by následovaly výprodeje US dluhopisů zahraničními investory).

Evropa

O       Makro data: Pondělí přinese tradiční sadu indikátorů důvěry pro EMU, po PMI a IFO z minulého týden se nedá čekat nic pozitivního. Důležitý bude také předběžný údaj o vývoji CPI v září. Událostí týden bude zasedání ECB. Ponechání sazeb beze změny je téměř jisté, ještě poněkud důležitější než obvykle bude tiskovka po zasedání. Trichet nejen sdělí jak vidí ECB situaci evropských ekonomik z hlediska měnové politiky, ale bude muset také vysvětlit v jaké pozici je ECB vzhledem k finanční katastrofě v USA.

O       FI: Zásadní vliv by měl mít vývoj v USA a zasedání ECB, data budou na druhé koleji. Výnosy by měly spíše klesat a to i v případě přijetí paulsonova plánu (protože dluhopisy EMU by byly atraktivnější než USA). Rizikem ovšem je, že trh bude neracionálně svázán a že se americké a evropské dluhopisy budou pohybovat v tandemu i když se budou podmínky v jednotlivých regionech vyvíjet odlišně. Dalším impulsem pro pokles výnosů by byl holubičí Trichet.

CEE region

O       Makro data: Datový kalendář je příští týden relativně lehký. V případě České republiky půjde o vývoj státního rozpočtu, který trhy obvykle ignorují a zahraniční obchod. Očekáváme o něco menší přebytek než před měsícem. Dopad na trhy je možný pouze v případě výrazného překvapení. V regionu se pak pozornost upře na zasedání centrálních bank. Jak slovenská, tak maďarská centrální banka ponechají sazby beze změny. Slovensko už sleduje primárně pohyby ECB. V Maďarsku je nějaké překvapení teoreticky pravděpodobnější, i když analytici jsou tentokrát jednotní. My souhlasíme. Centrální banka si udržuje opatrnou rétoriku a data zveřejněná za poslední měsíc podle našeho názoru snížení sazeb nepodpoří. Inflace sice poklesla, ale centrální banka bude pravděpodobně chtít vidět delší časovou sérii, která by potvrdila, že jde o trend. Mzdy v podnikovém sektoru po očistění o bonusy rosou pořád relativně rychle. Nejistota kolem fiskálního výhledu v souvislosti s politickými roztržkami a zvýšená averze k riziku taky přispějí k opatrnosti centrální banky.

O       FI a FX: I v tomto týdnu bude jednoznačně nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím obchodování dění na světových finančních trzích a hlavně vývoj kolem opatření na záchranu americké ekonomiky. Pokud dojde k dalšímu vyostření nervozity, bude region oslabovat a naopak, pokud trhy začnou věřit ve světlo na konci tunelu, bude to znamenat pokles rizikové averze a prostor pro posílení regionálních měn.

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

29.11.2010ČS - koment 29.11. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
29.03.2010ČS - koment 29.3. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
29.09.2009ČS - výhled 29.9. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.02.2009ČS - koment 9.2.- týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
13.10.2008ČS - koment k 13.10. - týdenní výhled Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688