Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  05.09.2008 09:47:54

ČS - koment k 5.9. - koruna, ECB

ČR

·    Obchodní bilance mírně překonala očekávání, ovšem jednak sezónně očištěná data ukazují na trend ke zhoršování situace a jednak slábnutí evropských ekonomik zhoršuje vyhlídky. Pokračuje příznivý vývoj u strojů a dopravních prostředků a také pokračuje nepříznivý vliv vysoké ceny ropy. Bilanci podpořily také nižší investice, což je ovšem z hlediska budoucnosti spíše negativní, protože do indikuje, že výrobci čekají slabší poptávku a tedy cítí menší potřebu investovat.

·   Koruna na lepší bilanci zareagovala dočasným posílením, ještě dopoledne se však vrátila zpět do okolí 24,80 a odpoledne se přesunula k 24,90 když oslabovaly i zlotý a forint. Dnes může obchodování ovlivnit především reakce světových trhů na dataamerického trhu práce. Předpokládáme, že oslabování koruny ještě bude nějakou dobu pokračovat, ovšem relativně pomalým tempem.

Region

·    Podle energetického regulátora hrozí Polsku v letech 20082014 6%ní deficit ve výrobě elektrické energie kvůli rychlému růstu její spotřeby.

Svět

·   ECB v souladu s očekáváním ponechala úrokové sazby beze změny, rétorika se také příliš nezměnila, což implikuje stabilní sazby po řadu měsíců.

·   Německé tovární zakázky poklesly v červenci meziměsíčně o 1,7%, více než se čekalo. Potvrdily tak slabost německé ekonomiky.

·   ISM index nevýrobní vzrostl na 50,6 a mírně překonal očekávání. Sektor služebUSA je v mírné expanzi, což ovšem nebrání trhům v třeskutě pesimistické náladě.

·   Po revizi amerického HDP vyšla i revize vývoje produktivity a nákladů na pracovní sílu. Produktivita rostla o 4,3% a náklady na pracovní sílu klesly o 0,5%. Obě čísla jsou vynikající a ukazují trvající strukturální sílu americké ekonomiky, trh ovšem nezaujala. 

·   Změna počtu pracovních míst podle organizace zaměstnavatelů ADP za srpen byla pokles o 33000, zhruba v souladu s očekáváním. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti dosáhl 440000 a jednak přesáhl očekávání a jednak zůstává nad recesní hranicí 400000. Dnes budou zveřejněny klíčové údaje z trhu práce. Čeká se pokračování poklesu počtu pracovních míst a stagnace míry nezaměstnanosti. Pokud by byly údaje slabší než se čeká bude pesimismus ještě třeskutější, ale vzhledem, k vývoji na trzích v poslední době by už reakce neměla být nijak obzvlášť silná. (Nebo se už trh úplně položí?) Lepší čísla by mohla vyvolat dočasnou úlevu a korekci.

·   V 16:00 potom vyjdou údaje o problematických hypotékáchUSA za 2. čtvrtletí, které budou konkretizovat aktuální rozsah problémů trhu s rezidenčními nemovitostmi. 

 

Včerejší vývoj, kdy euro k dolaru v jednu chvíli oslabilo až na 1,415(!) a akcie padaly jako shnilé hrušky, může být náznakem že včera zmíněný Osprei  Management není jediný hedge fond v problémech. Na druhou stranu hotovost na účtech u newyorské burzy NYSE vyskočila na 156 mld USD, což ukazuje na možnost prudkého obratu u akcií. Otázka je, co a kdy ho může vyvolat.

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

09.05.2011ČS - koment 9.5. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.09.2009ČS - koment k zahraničnímu obchodu (7.9.2009) Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
05.05.2009ČS - koment 5.5. - růst PMI indexů, bondy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.02.2009ČS - koment k inflaci a nezaměstnanosti (9.2.2009) Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.10.2008ČS - koment k srpnovému průmyslu (9.10.2008) Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688