Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  27.08.2008 11:51:31

ČR - v srpnu poklesla důvěra podnikatelů

Konjunkturální průzkum - srpen 2008

Saldo souhrnného indikátoru důvěry (indikátoru ekonomického sentimentu) se v srpnu 2008 meziměsíčně snížilo o 1 bod (v červenci o 0,9 bodu). Saldo podnikatelského indikátoru se snížilo o 1,7 bodu a saldo spotřebitelského indikátoru se zvýšilo o 1,6 bodu. Ve srovnání se srpnem 2007 je saldo souhrnného indikátoru důvěry o 7,3 bodu nižší, důvěra podnikatelů je nižší o 8,2 bodu a důvěra spotřebitelů je nižší o 4,2 bodu.

*) S výjimkou spotřebitelského indikátoru jsou všechny hodnoty počítány ze sezónně očištěných sald.

V průmyslu se v srpnu oproti červenci snížilo hodnocení současné celkové ekonomické situace. Hodnocení celkové poptávky se v srpnu snížilo také stejně jako hodnocení zahraniční poptávky. Zásoby se podle mínění respondentů zvýšily. Pro příští tři měsíce očekávají respondenti zpomalení jak výrobní činnosti tak i růstu zaměstnanosti. Očekávání celkové ekonomické situace jsou pro příští tři i šest měsíců mírně nižší než v červenci. Celkově se saldo indikátoru důvěry v průmyslu meziměsíčně snížilo o 3 body na nejnižší hodnotu od ledna 2004. Je o 11,6 bodu nižší než před rokem.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v srpnu oproti minulému měsíci zvýšilo. Hodnocení současné celkové poptávky se nepatrně snížilo z příznivých hodnot v minulých měsících. Pro příští tři měsíce respondenti předpokládají zrychlení tempa stavební činnosti při udržení příznivého vývoje zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami odhadují respondenti na 9,2 měsíců. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou příznivá a vyšší než v červenci. Celkově se saldo indikátoru důvěry meziměsíčně snížilo o 1 bod, ale stále dosahuje vysokých hodnot. Je o 5,5 bodu vyšší než před rokem.

V odvětví obchodu se v srpnu ve srovnání s červencem zvýšilo hodnocení současné ekonomické situace. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se snížila, pro příštích šest měsíců se snížila méně. Zásoby se podle mínění respondentů v srpnu nepatrně snížily. Celkově se saldo indikátoru důvěry v srpnu oproti červenci snížilo o 0,4 bodu a je o 9 bodů nižší než v srpnu 2007.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v srpnu ve srovnání s červencem snížilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení poptávky se zvýšilo, její očekávání pro příští tři měsíce se nezměnila. Očekávání ekonomické situace se pro příští tři měsíce nezměnila, pro období příštích šesti měsíců se zvýšila. Celkově se saldo indikátoru důvěry oproti minulému měsíci nepatrně snížilo (o 0,3 bodu) a je o 5,7 bodů nižší než před rokem.

Ze šetření mezi spotřebiteli v srpnu vyplynulo, že ve srovnání s červencem očekávají pro příštích dvanáct měsíců zlepšení celkové ekonomické situace i své finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v srpnu oproti minulému měsíci zvýšil. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se zvýšil také. Indikátor spotřebitelské důvěry se oproti minulému měsíci zvýšil o 1,6 bodu, ale v meziročním srovnání je o 4,2 bodů nižší.

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688