Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  27.08.2008 11:26:25

ČEZ kupuje projekt 600MW větrné farmy v Rumunsku

Skupina  ČEZ a společnost Continental Wind Partners LLC včera večer uzavřely prodej projektu výstavby sousedících  větrných farem Fontanele a Cogealac v Rumunsku  Skupině ČEZ. Projekt těchto dvou větrných parků s celkovým instalovaným výkonem ve výši 600 MW znamená výstavbu největší přímořské větrné farmy v Evropě.

Instalovaný výkon projektu dvakrát převyšuje výkon druhé největší evropské větrné farmy ve výstavbě a dosahuje trojnásobku instalovaného výkonu dosud největší provozované větrné farmy v Evropě (Guadalajara, Španělsko). Investice Skupiny ČEZ do tohoto projektu dosáhne 1,1 miliardy eur (cca 27 miliard korun).


Obce Fontanele a Cogealac  se nacházejí v rumunské provincii Dobrudža  severně od města Constanta ve vzdálenosti 17 km od Černého moře. Projekt bude uváděn do provozu postupně. První fáze projektu čítající 139 strojů GE 2,5xl o celkové kapacitě 347,5 MW a bude do provozu uvedena v roce 2009. Jedná se o typ větrné elektrárny s výškou 100 metrů a průměrem rotoru 99 metrů. Druhá fáze projektu o celkovém výkonu 252,5 MW bude uvedena do provozu o rok později do konce roku 2010.Samotná stavba větrného parku bude zahájena příští měsíc. Projekt je umístěn s maximálním ohledem na životní prostředí, větrné podmínky v lokalitě jsou výtečné. Projekt větrné farmy bude znamenat téměř 30% podíl na rumunském trhu energie z obnovitelných zdrojů (včetně velkých vodních elektráren). Je to první významný projekt větrné farmy v Rumunsku, dnešní instalovaný výkon větrných elektráren v zemi je pouze 7 MW.

„Tento větrný projekt významně posílí pozici Skupiny ČEZ v Rumunsku a rozšíří naše aktivity i do sektoru výroby elektřiny. Projekt je zcela připraven, má všechna potřebná povolení, včetně garantovaného připojení do sítě, technologie potřebné pro první fázi jsou také plně smluvně zajištěny. Investice do obnovitelných zdrojů jsou jedním ze souhrnu strategických opatření, kterými reagujeme na navržený energeticko – klimatický balíček EU.  Kromě investic do obnovitelných zdrojů se v rámci snižování emisí CO2 soustředíme i na rozšíření výrobního portfolia o plynové elektrárny a další využití jaderných elektráren,“ říká Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Společnost Continental Wind Partners (CWP) bude nadále řídit výstavbu projektu, na níž se budou podílet velké mezinárodní stavební společnosti.  Všechny související potřebné technologie projektu (transformátory, kabely apod.) jsou nakontrahovány a jejich dodávka do lokality  je zajištěna v souladu s plánovaným postupem prací.

Mark Crandall, předseda a zakladatel CWP dodává: „ Naše společnost je velmi nadšená potenciálem  rumunského trhu, kde jsme naše aktivity začali rozvíjet před více než dvěma lety, a je velmi spokojená s nalezením  takového partnera jako je ČEZ, který sdílí entuziasmus a zájem o tento výjimečný projekt  v této výjimečné zemi. Dokončení tohoto průkopnického projektu, prostřednictvím něhož se změní rumunský trh energie z obnovitelných zdrojů, potěší nejen management, ale i akcionáře CWP.“


Eva Nováková
tisková mluvčí ČEZ, a. s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.02.2016Největší větrná farma na otevřeném moři dostala zelenou Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688